Tehnologiile de ultimă generație au rolul de a îmbunătăți siguranța rutieră, sporesc productivitatea în transporturi și, nu în ultimul rând, contribuie la reducerea costurilor operaționale. Un raport IRU, The International Road Transport Union, dezvăluie faptul că gestionarea tarifelor contractuale și a costurilor din domeniul transporturilor devin esențiale în succesul companiei.
Conectarea vehiculelor sau platooning
Tehnologia platooning are un potențial imens de dezvoltare în viitorul apropiat. Face referire la circulația de tip convoi, unde sistemele tehnologice sunt setate, automatizate și interconectate între vehicule. Conectarea vehiculelor aduce îmbunătățiri în ceea ce privește mediul înconjurător, siguranța rutieră și eficiența în livrarea mărfurilor.
Primul vehicul este considerat liderul convoiului, iar celelalte care îl urmează se deplasează în funcție de schimbările apărute în timp real. Șoferii acționează puțin sau chiar deloc în platooning. De asemenea, ei pot lua decizia părăsirii convoiului, respectiv trecerea la o conducere independentă față de acesta.
Implementarea celor mai noi tehnologii de transport în compania pe care o administrezi se poate realiza rapid, prin creditul pentru afacerea ta. Acesta îți va fi de folos în tehnologizarea proceselor și îmbunătățirea productivității. O instituție financiară nebancară (IFN) poate veni cu avantaje precum:
- Credit de până la 235.000 RON, cu o perioadă de rambursare de până la 24 de luni pentru capital de lucru și până la 48 de luni pentru investiții;
- Doar două documente principale necesare: extrasul de cont pe ultimele 3 luni și ultima balanță financiară disponibilă. De la caz la caz, se mai pot solicita și alte documente adiționale, precum certificatul de atestare fiscală;
- Aplicarea se face online în doar 10 minute și, ulterior, vei beneficia de sprijinul unui consilier;
- Plata ratei se poate amâna, pentru 30 de zile, o singură dată pe durata contractului.
Dinamismul rutelor de transport
Prioritizarea rutelor dinamice în transporturi se bazează pe o serie de algoritmi smart, integrați în sistemele performante de navigație, care determină ruta optimă, dar și alternativele în timp real.
Principalele criterii pentru algoritmi se referă la costuri, timpi de deplasare pentru o livrare rapidă, siguranță rutieră etc. Aceștia notifică șoferii cu privire la condițiile din trafic existente, dar și la prognozele meteorologice care afectează buna mobilitate. Totodată, sunt aspecte care se pot modifica rapid în timpul conducerii, iar rutele dinamice vor fi de folos în aceste situații neprevăzute.
Investiții în vehicule autonome
Vehiculele autonome încep deja să revoluționeze domeniul transporturilor. Ele sunt echipate din fabrică cu tehnologii de conducere autonomă, astfel încât intervenția șoferilor să fie una minimă. Asta înseamnă reducerea oboselii la volan, respectiv un interval orar mai mare de conducere, reducerea timpului și chiar a costurilor de livrare.
Pe lângă asta, vehiculele autonome ajută la îmbunătățirea siguranței rutiere, optimizează rutele de deplasare și colectează date valoroase în domeniul transporturilor prin senzorii „IoT” (Internet of Things).
Aplicații mobile pentru automatizarea proceselor
Apariția smartphone-urilor a determinat o adevărată revoluție în ceea ce privește dezvoltarea aplicațiilor mobile, iar domeniul transporturilor nu a fost ocolit.
În scopul automatizării proceselor, atât producătorii de vehicule, cât și companiile de transporturi au decis crearea de aplicații mobile pentru îmbunătățirea eficienței operaționale. Uite câteva avantaje cu care acestea vin:
- o mai bună comunicare între șoferi și dispecerat;
- o mai bună organizare a șoferilor, cu asistență rutieră și alte recomandări de odihnă sau de reducere a consumului de combustibil;
- o mai bună relaționare cu clienții: urmărirea expediției, estimarea timpului de livrare etc.;
- o mai bună eficientizare a proceselor administrative, precum facturarea.
Sisteme moderne de monitorizare a flotei
Sistemele tehnologice de management al flotei (TMS) sunt indispensabile în transportul modern. Sunt programe software complexe care simplifică gestionarea flotei companiei de transporturi și oferă indicatori esențiali cu privire la performanța acesteia.
Cu alte cuvinte, operatorii pot monitoriza performanțele șoferilor, starea tehnică a vehiculelor și procesele de întreținere, dar și eficientizarea rutelor de transport. Analizele vor putea fi interpretate în așa fel încât flota să funcționeze la un nivel ridicat de productivitate, cu costuri operaționale cât mai reduse.
Prin urmare, conectarea vehiculelor, dinamismul rutelor, conducerea autonomă, aplicațiile mobile și sistemele de monitorizare a flotei sunt considerate tehnologii smart revoluționare care îți vor îmbunătăți performanța în acest sector economic competitiv.
Sursa foto: Shutterstock