Dimineața a milioane de oameni din lumea întreagă începe cu o ceașcă de băutură fierbinte preparată dintr-o cafea măcinată, foarte aromată, care îi energizează pentru toată ziua înainte.
Dacă vrei ca să guști o cafea cu adevărat valoroasă și nu un înlocuitor ca în vremurile comuniste de tristă amintire, este important ca să cunoști cum să alegi tipul de boabe de cafea potrivit, de înaltă calitate. Pentru a deveni un cunoscător și chiar un critic cu adevărat experimentat al cafelelor din diferite sortimente, trebuie să studiezi subiectul prin testare directă cât mai atentă.
Există trei tipuri de prăjire a cafelei ce poate fi achiziționată din magazine:
- ușoară: ce are ca rezultat o cafea mai blândă și mai acidă;
- medie: aduce un echilibru în cele mai diferite aspecte ale tipului de cafea respectiv, precum ar fi corpul, dulceața și aciditatea băuturii obținute;
- puternică: efectul este o cafea mai amară, deoarece începe să se simtă o aromă de ars.
Ce senzații poți experimenta în timpul savurării unei cafele cu adevărat bune?
Când cafeaua este gata, percepțiile senzoriale vor fi acelea care te vor ajuta ca să identifici nivelul său de calitate. Se poate face o comparație din acest punct de vedere cu modul de analizare al diferitelor soiuri de vin.
Și în cazul cafelei, după măcinare se începe prin a mirosi pudra, care trebuie să fie plăcută și să nu aibă un iz de substanțe chimice sau de arsură puternică.
Este minunat ca înainte de a bea propriu-zis cafeaua, să te bucuri de aromele sale speciale și încearcă să înțelegi povestea pe care ți-o spune. Contrar a ceea ce cred mulți oameni, cafeaua nu ar trebui să lase o senzație amară în gură. Dimpotrivă, o cafea specială este capabilă ca să ofere arome extrem de plăcute, cel mai adesea de ciocolată și caramel.
A savura o cafea poate fi o adevărată artă, ca și în cazul vinului. Iar pentru a-ți antrena simturile (gustativ, olfactiv) este bine ca să testezi treptat diferite tipuri de cafea pentru a înțelege paleta extinsă de nuanțe aromatice pe care această băutură le poate aduce în vieții ta, o poate înfrumuseța.
Cum se prepară o cafea de calitate?
A face o cafea de calitate superioară este la fel de important ca și etapa de cumpărare în urma unei alegeri optime. Fără pregătirea corectă a băuturii finale, totul este zadarnic.
Există câteva mici secrete despre temperatura apei ce trebuie folosită, ca și despre stocarea cafelei măcinate, printre alte sfaturi pe care nu le știe toată lumea. Vrei și tu ca să le cunoști? Citește rândurile ce urmează!
- Alegerea boabelor de cafea
Cafeaua de calitate preparată acasă începe înainte chiar de a pune apa apa la încălzit. Este nevoie de o mare atenție în achiziția produsului dintr-un magazin specializat (nu din supermarket sau de la buticul generalist din colțul străzii!).
Dacă, spre exemplu, intri pe un site unde se vând diverse sortimente de cafea premium, o să vezi că există mai multe calități de cafea. Încearcă să afli detalii despre acele produse care te atrag inițial intuitiv, deoarece este primul pas în demersul de cunoaște care dintre ele este ideală pentru gustul tău.
Verifică etichetele și certificatele produselor și, dacă este posibil, informează-te despre originea, lanțul de producție al cafelei dorite. Verifică și dacă testul de calitate a cafelei respective a fost efectuat și dacă nota finală dată de băutorii de cafea a fost unul foarte bun.
Depozitarea sortimentelor de cafea acasă
Când cumperi o cafea specială, mai rară și implicit un pic mai scumpă decât media, ceea ce îți dorești cel mai mult este ca proprietățile sale deosebite să dureze mai mult, nu-i așa? Nu e de mirare că va fi necesar ca să acorzi o atenție suplimentară condițiilor în care o vei depozita.
De obicei o pui la frigider? Este recomandat să nu mai faci acest lucru, deoarece cafeaua poate absorbi umezeala, precum și mirosurile acestui spațiului de stocare răcoros, pentru că îi poate compromite gustul și mirosul băuturii. Dar mai există și alți factori care interferează cu proprietățile cafelei (lumina, căldura, aerul).
Prin urmare, cel mai bun loc este să păstrezi pulberea sau boabele de cafea în ambalajul original chiar și după deschidere. O altă variantă ar fi ca să ții produsul în recipiente de sticlă bine închise, la loc uscat și întunecos. În acest fel, vei putea păstra caracteristicile bogate ale cafelei tale preferate până la terminarea pachetului achiziționat (preferabil gramajul acestuia ar trebuie să fie unul nu foarte mare, mai ales dacă e vorba de o cafea măcinată).
Măcinarea cafelei boabe
Nimic nu e mai plăcut pentru un iubitor de cafea bună ca o măcinare acasă, pentru a trăi o experiență unică, aceea de a simți cum se deschid aromele unice ale bobului.
Experții recomandă ca să se efectueze procesul de măcinare cu doar câteva minute înainte de a-ți pregăti băutura favorită, deoarece aroma este mult mai intensă. Cu toate acestea, este de asemenea posibil să cumperi și cafea măcinată premium, care va avea mai puține defecte decât tipurile obișnuite.
Măcinarea poate fi realizată de râșnițe electrice (mai rar manuale) și are ca rezultat o pulbere foarte fină, fină, medie, grosieră sau foarte grosieră, după caz (și setări).
Apa folosită la prepararea cafelei
Apa este o componentă esențială pentru cafea, deci este ideal ca ea să fie minerală (plată) sau măcar filtrată, adică fără clor și impurități, astfel încât aroma cafelei să nu fie afectată. În plus, atingerea temperaturii corecte este importantă, astfel încât să nu „ardă” pulberea de cafea măcinată.
Temperatura apei este unul dintre cele mai importante elemente pentru recunoașterea cafelei de calitate.
Încearcă să încălzești lichidul la o temperatură cuprinsă între 92 și 96 Celsius, adică adu apa chiar înainte de a atinge de punctul său de fierbere. De îndată ce primele bule încep să se formeze, oprește focul.
Mai trebuie precizat și că raportul standard este de 7 la 10 grame de cafea la 100 ml de apă.
Sfaturi generale
Pentru a prepara o cafea de calitate acasă, sunt valabile și alte sfaturi, precum nefolosirea zahărului în apă. Mulți experți recomandă să nu o îndulciți în niciun fel, deoarece acest lucru poate modifica gustul băuturii. Cu toate acestea, pentru cei care nu vor să renunțe la dulce, este recomandat să adauge îndulcitorul doar după ce este cafeaua este gata.
Tu ce cafea vrei să comanzi în viitorul apropiat de pe site-ul cafea-premium.ro?