Când ne referim la popularele camere frigorifice, ne gândim imediat la caracterul practic, la eficiența echipamentelor respective. O cameră frigorifică, în raport de model, poate fi montată în interior sau în exteriorul unei unități, fiind dimensionată cel mai adesea în funcție de nevoile utilizatorilor.
Temperatura de răcire dintr-un astfel de echipament profesional este un factor foarte important atât pentru păstrarea alimentelor, dar și a băuturilor etc. Pentru ca un anumit tip de camera frigorifică să fie în măsură să acopere nevoile practice este necesară o analiză exactă a tuturor datelor specifice din unitatea pe care o va deservi.
Cu atât mai mult cu cât există atât camere de refrigerare (în care se scade temperatura de conservare până se ajunge la o valoare dorită din intervalul cuprins între -1 și +10 grade Celsius), cât și camere de congelare (unde temperatura poate ajunge chiar și la -25 de grade Celsius).
Ce este o cameră rece?
O cameră frigorifică este orice spațiu de depozitare special amenajat de către profesioniștii în echipamente de frig, care are niște condiții de stocare la rece performante controlate de un sistem de răcire anume proiectat.
În principiu, există două tipuri de camere frigorifice :
- camere de refrigerare, al căror scop este protejarea produselor la temperaturi apropiate de 0 grade Celsius;
- camere de congelare, al căror scop este prelungirea perioadei de depozitare a produselor la temperaturi scăzute, menținându-le în general sub -18 grade Celsius.
Criteriile generale implicate în proiectarea unei camere frigorifice sunt practic aceleași ca la orice depozit neutru:
- capacitatea de stocare;
- facilitățile oferite pentru primirea și scoaterea produselor;
- spațiul interior bine dimensionat cât mai bine calculat la nevoile unității respective.
La acestea se adaugă și niște parametrii specifici dotărilor frigorifice de acest tip.
Caracteristicile particulare ale unei camere reci
Principala caracteristică de diferențiere a unei camere frigorifice comparativ cu a unui depozit clasic (neutru) este aceea de a avea o temperatură internă mai scăzută decât temperatura externă.
Așa stând lucrurile, unul dintre motivele care îi atrage pe profesioniști să caute o cameră frigorifică (de refrigerare sau congelare, după caz) este posibilitatea pe care o au astfel de a reduce costul cu energia electrică și de a-și crește suprafața de stocare.
Pentru asta este însă necesar a se efectua un studiu precis și amănunțit al echipamentelor frigorifice deja existente și la ce se va folosi în concret camera rece ce urmează a se instala.
Temperatura la care în general produsele intră într-o astfel de cameră de răcire este de +20 până la + 25 grade Celsius, iar temperatura lor finală ar trebui ca să scadă rapid până pe la + 4 grade Celsius, dacă ne referim la o cameră de refrigerare. Totuși, pentru fiecare produs există o temperatură de refrigerare optimă, iar temperaturile mai mici decât aceasta pot provoca daune cauzate de frig, provocând o reducere a calității alimentelor respective.
Pe de altă parte, într-un proces de depozitare a cărnii, știm că aceasta trebuie menținută înghețată și că temperatura optimă este de sub -18 grade Celsius. Când se analizează o cameră rece pentru carne, temperatura de stocare este un factor foarte important, deoarece dacă nu se pot seta gradele ideale de păstrare, camera rece pentru carne își pierde funcționalitatea.
Este important ca orice companie producătoare de camere reci să respecte toate standardele pentru fabricarea pieselor și pentru asamblarea echipamentului în cauză, stabilite de organele competente care reglementează caracteristicile generale ale acestor dotări impozante. În acest fel, clientul poate să fie sigur că echipamentul ales (indiferent că este vorba de o cameră de refrigerare sau de congelare) își va îndeplini destinația în mod fiabil.
Poți comanda camere frigorifice de calitate de la TC Romania Crown Cool. Intră pe site-ul companiei pentru toate detaliile ce te interesează!


