Camerele frigorifice sunt compartimente importante pentru structurile productive ale carmangeriilor și restaurantelor. Modelele de camere refrigerare, dar și tipurile de camere congelare pot avea capacități diferite, în funcție de utilizarea conferită. În plus față de acești factori, aceste echipamente HoReCa impozante, trebuie să respecte standardele strict stabilite de către organele abilitate ca modalitate de a asigura siguranță cu privire la calitatea alimentelor.
Camera rece dintr-un restaurant: scopul acestui echipament HoReCa și modele
Sectorul alimentelor congelate s-a dezvoltat dinamic în ultimii ani și cu atât mai mult de la începutul pandemiei de coronavirus.
Această tendință puternică a fost întâmpinată cu răspunsul prompt al companiilor care furnizează servicii de depozitare și transport pentru produse care necesită o temperatură joasă controlată. S-a extins gama de servicii și s-au făcut investiții suplimentare importante, datorită cărora se pot satisface acum nevoile din ce în ce mai mari ale clienților.
Apar tot mai multe facilități adaptate la depozitarea și manipularea alimentelor congelate sau refrigerate: a cărnii, peștilor, fructelor, legumelor, pâinii, înghețatei, a materiilor prime alimentare a aprovizionărilor pentru restaurantele de tip fast-food sau a unităților de catering. Depozitarea unei astfel de varietăți de produse necesită luarea în considerare a multor factori și dotări specifice.
Astfel, o cameră frigorifică dintr-un restaurant este utilizată pentru a preveni deteriorarea mărfurilor depozitate. Prin procesele de răcire sau congelare se are în vedere în primul rând limitarea spre zero a capacității de multiplicare a ciupercilor și bacteriilor care compromit conservarea alimentelor și le fac improprii consumului uman. Temperatura scăzută sau foarte scăzută generată în camerele frigorifice împiedică înmulțirea microorganismelor oxidative. În acest fel, aceste echipamente permit stocarea produselor alimentare pe o perioadă chiar și de șase luni.
Deoarece nu necesită alocarea unor resurse importante pentru construirea unui spațiu special zidit, camerele frigorifice sunt considerate metode de reducere a costurilor de depozitare. Mai ales pentru că ele se pot pune inclusiv în exteriorul unității respective.
Modele de camere reci
Diferențierea în alegerea lor trebuie făcută în funcție de necesitățile specifice ale produselor ce trebuie păstrate în interiorul lor.
- a) Camerele de refrigerare: aceste modele de echipamente profesionale funcționează la temperaturi scăzute, dar pozitive. Prin urmare, acolo se stochează produse pentru o perioadă relativ scurtă și care nu trebuie să înghețe, deoarece s-ar deteriora ca structură și/sau calități organoleptice.
- b) Camerele de congelare: aceste modele de echipamente profesionale funcționează la temperaturi scăzute, negative. Congelarea presupune ca produsele care sunt introduse în interiorul echipamentului și au inițial temperatura din mediul ambiant vor suferi o schimbare de stare în interiorul camerei frigorifice.
Congelarea nu modifică caracteristicile alimentelor naturale sau deja preparate, păstrându-le aroma, culoarea și proprietățile nutriționale, atâta timp cât acestea sunt supuse acesteia în stare bună și în conformitate cu tehnicile recomandate.
Avantajele implementării unei camere frigorifice în unitățile HoReCa:
- ușurează munca angajaților din unitate care manipulează alimente refrigerate sau congelate;
- se poate păstra corect calitatea alimentelor;
- se menține valoarea nutrițională a produselor;
- se pot scădea cheltuielile în unitatea HoReCa;
- crește durata de păstrare a mărfurilor perisabile de natură alimentară.
Ai nevoie și tu de o cameră rece în unitatea ta HoReCa? Atunci ia legătura chiar acum cu specialiștii de la TC Romania Crown Cool!