Quilling-ul dateaza din perioada Renasterii, cand calugaritele decorau copertile cartilor cu resturile de hartie aurita, ramase in urma procesului de realizare al cartilor. Pe acestea le taiau fasii, apoi le rulau si modelau.
In secolul al XVIII-lea, quilling-ul a devenit mai popular si s-a raspandit in randul doamnelor din Europa, care creau din panglici de quilling decoratiuni frumoase. Astazi, aceasta tehnica este un hobby la indemana oricui, in care se foloseste hartie colorata, iar accentul se pune pe diversitatea culorilor, designul unic si manopera spectaculoasa.
Tip de tehnica
Ca tip de tehnica, quillingul face parte din tehnicile plierii hartiei, printre care se numara si origami. Toate tehnicile care implica indoirea si micsorarea decoratiunilor din hartie sunt o forma de pliere a hartiei. Cand hartia este sub forma de benzi, se numeste quilling – asadar, orice forma de indoire, infasurare, pliere si modelare a benzii de hartie inseamna quilling.
Combinatii benzi de hartie quilling
Pentru cele mai bune combinatii se folosesc mai multe tipuri de panglici, care permit o varietate de efecte – evidentiere in unele locuri, ridicarea rapida a volumelor in altele, constructia figurilor 3D cu decoratiuni delicate etc.
Benzile de hartie in tehnica quilling pot fi de diferite latimi, de la 2 mm pentru cele mai mici decoratiuni, pana la cele mai comune, de 6 mm si 8 mm.
Tipuri de benzi quilling
Moi si subtiri
In grupul extra Soft & Slim sunt panglici din hartie foarte subtire. Aceste hartii sunt mai putin rezistente. Sunt concepute mai mult pentru detalii fine interioare in combinatie cu benzi normale. Nu se folosesc prea mult pentru figurile tridimensionale, deoarece vor deveni prea instabile.
Flexibile
Benzile flexibile sunt realizate din cea mai buna hartie si sunt foarte flexibile, fara a fi prea subtiri. Au o plasticitate excelenta, se ruleaza usor, sunt stabile si se pot folosi la modele cu un volum mai mare. Sunt usor de lipit si sunt excelente pentru incadrare, dar pot fi folosite si pentru elemente mai fine. Sunt realizate din hartie de o calitate extrem de inalta si sunt mai rezistente la lumina.
Normale
Benzile normale sunt cele mai comune deoarece sunt excelente pentru a ridica rapid volumul si dimensiunea si sunt create din cea mai buna hartie. Sunt mai groase si rezista mult mai mult la presiune decat alta hartie.
Cu ele se pot crea forme care pot fi atinse in mod repetat fara a fi mototolite. Sunt grozave atunci cand se doreste si implicarea copiilor in jocul de quilling, deoarece panglicile nu se mototolesc si figurinele pe care copiii le vor crea nu-si vor modifica forma. Pot fi folosite si pentru a crea decoratiuni fine, dar sunt speciale pentru construirea unor figuri mai mari
Dure
Benzile dure sunt fabricate din hartie mai groasa si sunt de obicei destinate incadrarii. Vin in culori cu adevarat frumoase si utile – insa pentru a se rula usor trebuie sa fie pre-indoite prin tragere, altfel se poate rupe.
Extrem de dure
Benzile extrem de dure sunt folosite doar pentru conturare si nu sunt folosite pentru infasurare. Sunt foarte rare. Sunt folosite doar in unele tehnici.
Quilling-ul este fascinant pentru copii deoarece are ca rezultat final o creatie, a carei imagine sau forma este importanta si copiii inteleg ca au o mare varietate de optiuni.