Factoringul este un mod prin care o firmă care vrea să acopere lipsa temporară de resurse financiare și să accelereze încasarea facturilor emise. Practic, firma vinde facturile emise dar neajunse la scadență către o companie de factoring. Această companie virează rapid contravaloarea facturilor, urmând să obțină banii de la clienții firmei, în schimbul unui mic comision.
Factoringul nu presupune garanții materiale așa cum se întâmplă în situația unui credit bancar. Iată cum funcționează factoringul în cazul companiilor de producție și firmelor imobiliare.
Companiile de producție
Companiile de producție se pot confrunta cu probleme legate de fluxul de numerar, deoarece cumpără echipamente, materiale și consumabile, plătesc salarii, finanțează costul de producție, înainte de a încasa banii pe ceea ce produc.
În plus, chiar și cele mai de succes firme pot fi afectate de costurile ridicate de producție și pot derula proiecte care durează luni, uneori ani, pentru a fi finalizate. Acest lucru poate împiedica dezvoltarea firmei și face dificilă preluarea de noi contracte.
În astfel de situații, o companie de factoring poate oferi capitalul atât de necesar pentru dezvoltarea business-ului.
Proprietarii companiilor de producție au mai multe opțiuni de finanțare, dar un împrumut bancar sau o linie de credit nu sunt singurele variante. De fapt, dacă ești un producător mic și în dezvoltare, poate fi destul de dificil să te califici pentru un împrumut bancar. Chiar și întreprinderile consacrate, cu un istoric de credit lung și favorabil, ar putea aștepta luni pentru finanțare.
Nu contează dacă fabrici electronice, materiale plastice, mobilier, căni de cafea, hrană pentru animale de companie, deschizătoare de conserve sau orice alt produs. Problemele privind fluxul de numerar pot întrerupe afacerea și pot opri creșterea ei. Factoringul pentru companiile de producție oferă acces rapid la capitalul necesar în baza facturilor restante.
În astfel de situații, o companie de factoring avansează întreaga sumă a facturii, mai puțin o taxă de comision, cu mult înaintea termenelor de plată tipice de 30, 60 sau 90 de zile. Clienții vor plăti banii companiei de factoring conform condițiilor de plată inițiale. Acest lucru îmbunătățește fluxul de numerar fără a crea datorii.
Firme imobiliare
Deseori, în domeniul imobiliar, timpul dintre negociere și primirea plății pot fi de mai multe luni, afectând fluxul de numerar și obstrucționând posibilitatea de a contracta clienți mai mari și de a dezvolta afacerea. Riscul de piață și volatilitatea, accesibilitatea și întârzierile în construcții pot face dificilă soarta unei afaceri în domeniul imobiliar.
Când clienții întârzie plățile, mai puțini bani cash sunt la îndemână pentru a achita salariile, a gestiona plățile chiriei, a plăti alte datorii, taxe și pentru a dezvolta afacerea. Factoringul oferă însă numerar înaintea termenelor lungi de plată.
În plus, obținerea banilor de la compania de factoring nu este condiționată de scorul sau istoricul de credit personal. Factoringul verifică în schimb clienții, mai exact solvabilitatea lor. Și, spre deosebire de multe instituții bancare, compania de factoring oferă aprobări rapide și un proces de aplicare online.
Factoringul nu este un împrumut bazat pe active. Nu ține cont de reputația de afaceri, succesul afacerii, extrasele bancare, activele afacerii sau modelul de afaceri.