Mai ales atunci când achiziționează un autovehicul la mâna a doua, majoritatea oamenilor se gândesc să găsească o anume marcă, un model specific, un anume tip al caroseriei sau performanțele acestuia ori alte facilități, însă nu mulți țin seama de anvelopele cu care este prevăzut acesta.
Cu toate acestea, anvelopele pe care le are un autovehicul sunt importante, deoarece reprezintă unul dintre elementele care susțin sarcina vehiculului, transmit forțele de tracțiune și frânarea ori absorb șocurile la care este supus vehiculul, ajutând și la menținerea sau schimbarea direcției de deplasare.
Pentru ca aceste funcții să fie îndeplinite în mod adecvat, există câteva lucruri importante de verificat în mod regulat la fiecare dintre anvelopele vehiculului, inclusiv adâncimea benzii de rulare a anvelopelor, uzura, presiunea aerului și orice deteriorare sau semne de deteriorare pe care acestea le prezintă.
Adâncimea benzii de rulare este esențială pentru ca anvelopele să fie unele performante. Pentru că apa se acumulează pe drum în condiții de ploaie sau umezeală, anvelopele au nevoie de o bandă de rulare pentru o tracțiune mai bună. Șanțurile de pe anvelope funcționează în așa fel încât apa să se scurgă de pe suprafața anvelopelor atunci când drumul este ud.
Atunci când un vehicul merge prea repede sau când benzile de rulare ale anvelopei nu sunt capabile să canalizeze suficientă apă din interiorul anvelopei, poate apărea efectul de acvaplanare. Acvaplanarea are loc atunci când anvelopele vehiculului pierd contactul cu șoseaua și rulează pe un strat subțire de apă, ducând la pierderea controlului vehiculului.
Uzura anvelopelor vehiculului este un rezultat al modului de conducere. Cu toate acestea, este posibil să observi că anumite zone ale anvelopelor sau chiar una sau două dintre anvelope pot prezenta o uzură mai mare decât altele. Uzura neuniformă a anvelopelor poate fi rezultatul unei varietăți de cauze, inclusiv anvelopele sub sau supraumflate, uzura marginilor interioare sau exterioare din cauza alinierii necorespunzătoare a roților etc.
Anvelopele au o anumită specificație a presiunii aerului. Dacă acestea sunt umflate prea mult sau prea puțin, anvelopele vor avea de suferit, la fel ca și consumul de combustibil și manevrabilitatea volanului. Un manometru de presiune a aerului pentru anvelope este tot ce este nevoie pentru a controla presiunea aerului. Prin menținerea presiunii corecte a anvelopelor, vei asigura o economie de combustibil mai bună, iar vehiculul va fi mai sigur și mai confortabil.
Eventualele deteriorări ale anvelopelor pot fi observate fie cu ochiul liber, mai ales dacă vehiculul nu mai rulează cum trebuie, fie în timpul inspecțiilor tehnice periodice. Acestea trebuie controlate de zgârieturi, umflături, tăieturi, înțepături, găuri, obiecte străine sau alte daune rezultate din utilizarea zilnică.
Îndepărtează orice piatră, sticlă, obiecte străine, cuie, șuruburi etc. ajunse în banda de rulare pentru a preveni deteriorarea ulterioară. Chiar și daunele minore și resturile prinse pot duce la deteriorări suplimentare și eventuale defecțiuni ale anvelopelor. Anvelopele cu suprafața de rulare excesivă și crăparea pereților laterali ar trebui scoase din serviciu.