O chiuvetă înfundată sau un robinet care nu mai funcționează…acestea au nevoie de cele mai multe ori de intervenția unui instalator. După cum sugerează și numele său, instalatorul este un profesionist specializat în domeniul instalațiilor sanitare. Cu toate acestea, instalatorul poate fi priceput în mai multe aspecte, de la instalațiile sanitare la cele de încălzire centrală sau la aspecte care țin de gaz ori apă. Calificat în toate aceste domenii, instalatorul este cel care are grijă de conductele de apă și de gaz, precum și de repararea sau instalarea sistemelor de încălzire și sanitare (băi, robinete, încălzitoare de apă).
Printre rolurile pe care le are un instalator în misiunea sa se numără:
– lucrarea în conformitate cu planurile elaborate anterior de arhitecți pentru instalarea conductelor și a rețelelor de conducte;
– spargerea podelelor sau a pereților despărțitori pentru instalarea conductelor de circulație a apei sau gazului;
– verificarea funcționării corecte a tuturor echipamentelor.
Având în vedere importanța sarcinilor pe care le are de realizat, meseria de instalator necesită pregătire certificată în domeniul instalațiilor sanitare. Așadar, este nevoie de urmarea unui curs de instalator cu ajutorul căruia o persoană să devină specializată în meseria pe care o are de făcut. Un astfel de curs îi va permite specialistului în reparații sanitare să stăpânească toate tehnicile necesare pentru a efectua intervenții mai mult sau mai puțin complexe pentru a face față situațiilor numeroase întâlnite de-a lungul carierei.
Pe lângă instruire, sunt necesare și anumite abilități pentru a lucra în domeniul instalațiilor sanitare. Astfel, este necesară cunoașterea excelentă a tehnicilor de sudare și modelare a materialelor, precum și a rețelelor de distribuție a apei și gazului. De asemenea, se așteaptă ca un instalator să cunoască regulile de siguranță pentru instalarea acestor rețele.
Versatilitatea și disponibilitatea sunt calități esențiale pentru practicarea în industria sanitară, deoarece un instalator este deseori chemat să realizeze diverse intervenții. Înlocuirea toaletelor, conectarea conductelor, renovarea băilor… toate aceste lucrări de instalații sanitare sunt într-adevăr foarte variate. Un sentiment excelent de adaptare este, de asemenea, esențial pentru a deveni instalator, dat fiind că este vorba despre desfășurarea activității profesionale în diverse medii: casnice, industriale etc.
În ceea ce privește salariul, este bine de reținut că cel al unui angajat diferă de cel al unui instalator independent. Pentru instalatorul angajat, remunerația este stabilită prin contract și depinde mai ales de vechimea sa sau de profesionalismul de care dă dovadă și pe baza căruia poate primi diverse compensații. În ceea ce privește instalatorul care lucrează pe cont propriu, acesta își stabilește propriul salariu în funcție de tipurile de muncă care trebuie efectuate.
Abil și în stare fizică bună (dat fiind că uneori trebuie să transporte sarcini grele, lucrând în poziții incomode), instalatorul trebuie să dea dovadă de inițiativă și metodă de gestionare a neprevăzutul, să aibă disponibilitate și să cunoască meseria pe care o practică cu acuratețe.