Schimbările economice, o provocare: strategii eficiente când ești manager la început de drum

Dată:

Când vine vorba de administrarea businessului, antreprenorii la început de drum spun că schimbările economice se află printre principalele îngrijorări, potrivit unui studiu realizat de McKinsey

Pentru că orice business poate fi afectat de schimbările economice, deci și afacerea ta, descoperă în cele ce urmează câteva strategii care să te ajute să te adaptezi.

Alege sursele de finanțare potrivite

Atunci când ai la îndemână surse de finanțare pe care să te bazezi, ai posibilitatea de a rămâne flexibil și de a te adapta la noile oportunități și provocări care vin odată cu schimbările din mediul economic. De exemplu, în contextul creșterii de prețuri la materii prime, ai nevoie de capital suplimentar pentru a te asigura că nu oprești producția de bunuri. Cu toate acestea, va dura ceva timp până vei putea implementa creșterile de prețuri și în produsele pe care le vinzi consumatorilor. Așa că, cel puțin timp de câteva luni, vei avea nevoie de surse de finanțare care să-ți susțină activitatea.

Iată câteva exemple de surse de finanțare potrivite pentru un business la început de drum:

  • Finanțarea cu capital propriu: Fiind administratorul afacerii tale, ai posibilitatea de a aduce capital din economiile personale. 
  • Atragerea de investitori: Această metodă este eficientă atunci când ai un plan de afaceri bine pus la punct și o viziune clară. Atrăgând investitori, cedezi o parte din compania ta acestora, în schimbul unui surplus de capital.
  • Împrumuturi: Poate una dintre cele mai populare și la îndemână metode de a obține resurse financiare sunt împrumuturile bancare și cele nebancare. Acestea din urmă îți pot oferi acces mai ușor la banii de care ai nevoie, în doar câteva ore.

Iată beneficiile de care te bucuri atunci când firma ta are cel puțin 12 luni de activitate și optezi pentru un credit pentru SRL de la o instituție financiară nebancară (IFN):

  • Poți obține până la 100.000 RON într-un proces 100% online.
  • Dacă îți dorești un împrumut de până la 35.000 RON ai nevoie de doar un document (extrasul de cont pe ultimele 3 luni), iar dacă îți dorești un împrumut care depășește această sumă, pe lângă extrasul de cont, mai ai nevoie și de ultima balanță disponibilă.
  • Perioada de rambursare este între 12 și 24 de luni la creditele pentru capital de lucru și de până la 48 de luni pentru investiții;
  • Dobânda este variabilă, în funcție de valoarea ROBOR la 6 luni;
  • Poți să amâni plata ratei pentru 30 de zile, o singură dată pe durata creditului, dacă ai un comportament bun de plată la creditele în derulare.

Acordă atenție flexibilității organizaționale

Accesul la surse de finanțare îți oferă o oarecare flexibilitate organizațională, însă acest lucru nu este suficient pentru un business sustenabil deoarece vorbim despre un proces constant care să îți permită să reacționezi rapid la schimbări neprevăzute.

Iată ce poți să faci pentru a avea un business flexibil:

  • Să te adaptezi la cerințele pieței și să folosești resursele financiare pentru a veni mereu cu idei și produse inovatoare;
  • Să ceri feedback constant de la clienți pentru a vedea în ce direcție se schimbă comportamentul lor și ce nevoi apar;
  • Să efectuezi studii de piață constante pentru a fi pregătit din timp pentru schimbările care se întâmplă la nivel macroeconomic.

Construiește un plan de investiții smart

Un alt instrument care te poate ajuta să faci față schimbărilor economice este un plan de investiții smart. Cu ajutorul lui poți să aloci într-un mod eficient resursele afacerii tale, astfel încât să gestionezi responsabil riscurile care îți pot influența afacerea. De exemplu, într-un mediu economic volatil trebuie să fii mai prudent în privința cheltuielilor și să acorzi prioritate investițiilor care pot spori reziliența afacerii tale în timp.

De asemenea, un alt lucru pe care ai putea să-l faci este să aloci mereu o mică parte din bugetul tău construirii unui fond de urgență. În timp ce investițiile pot fluctua, fondul de urgență este stabil și îți oferă o siguranță financiară în vreme de criză.

Cel mai facil mod de a face acest lucru este să deschizi un cont bancar separat pentru businessul tău și să redirecționezi lunar un anumit procent din vânzări, alocat fondului de rezervă.

Implementează o organizare modernă în compania ta

În timp ce resursele financiare și fondul de urgență îți oferă o siguranță financiară pe timp de instabilitate economică, oamenii care lucrează alături de tine te pot ajuta să menții traiectoria afacerii în direcția dorită. De aceea, este important ca, în situații dificile, să ai echipe multidisciplinare care să poată lua decizii descentralizat.

Iată cum îți poți ajuta echipele să fie pregătite să ia decizii în compania ta, atunci când vorbim despre aria lor de expertiză:

  • Încurajează comunicarea deschisă;
  • Oferă resursele necesare luării deciziilor;
  • Lucrează la dezvoltarea abilităților echipelor tale de a lua propriile decizii.

Atunci când ai la dispoziție resursele financiare potrivite, acorzi atenție flexibilității organizaționale și construiești un plan de investiții, deja ai făcut primii pași spre adaptarea businessului tău la mediul economic dinamic. Alături de acestea, organizarea modernă a afacerii tale te poate ajuta să te bucuri de un business sustenabil, pe termen lung.

Sursă foto: shutterstock.com

Popular

Articole similare
Related

Cum să te pregătești financiar pentru concediul în Creta

Planificarea financiară pentru un concediu poate fi o adevărată...

Nume de papagali idei pentru alegerea potrivita

Alegerea unui nume potrivit pentru papagalul tau poate fi...

De ce recunoașterea facială devine noul standard de securitate al industriei cazinourilor

Într-o perioadă în care tehnologia ne remodelează neîncetat realitatea,...

Aria sectorului de cerc cum se calculeaza

Aria sectorului de cerc este un concept matematic esential,...