Indiferent de tipul de interviu la care participi, emoțiile nu ezită să-și facă apariția. Chiar dacă optezi pentru colaborarea cu o firmă specializată de recrutare, tot va trebui să duci la bun sfârșit un interviu cu angajatorul.
Sfaturi pentru un interviu de angajare de succes
Este normal să te simți depășit de situație și copleșit de emoții, odată ce treci de anumite etape preliminarii ale recrutării.
Totuși, pentru a parcurge cu succes etapele următoare din procesul de recrutare IT, trebuie să-ți gestionezi cât mai bine emoțiile. Iată câteva sfaturi foarte importante de care să ții cont la un interviu de angajare:
- Calmitate și atenție – Nu te poți lăsa doborât de emoțiile pe care le resimți în momentul interviului. Este important ca angajatorul să poată observa că ești o persoană calmă, care își gestionează emoțiile într-un mod constructiv. De asemenea, ai grijă să înțelegi întotdeauna ceea ce vrea să comunice angajatorul și întrebările care îți sunt adresate.
- Menține un discurs clar și coerent – Orice angajator va dori să colaboreze cu o persoană care știe să comunice și poate să-și prezinte ideile într-un mod coerent și eficient. Așadar, atunci când îți gândești răspunsul, ai grijă să nu te abați de la subiect și să oferi o serie de concluzii pertinente. Asemenea coerenței, este important să abordezi un limbaj cât mai simplu și precis. Nu încerca să impresionezi prin utilizarea unor expresii prea pompoase, mizează pe calitatea informațiilor prezentate.
- Pune accent pe calitățile tale – Diferențiază-te de restul candidaților prin calitățile tale! În momentul interviului, angajatorul deja știe care sunt capacitățile tale profesionale. Așadar, încearcă să subliniezi mai degrabă calitățile deținute și care ți-au fost de folos în proiectele sau colaborările anterioare.
- Ai grijă la întrebările capcană – Testele angajatorului nu sunt excluse din interviu. De aceea, abordarea logică și atentă a întrebărilor care ți-ar putea da bătăi de cap este foarte importantă. Astfel, poți dovedi de ce ar trebui să te selecteze pe tine și nu pe un alt candidat.
Concluzii
Dacă nu ai participat la multe interviuri de angajare de-a lungul timpului, incertitudinea și teama de a fi respins nu va face decât să vă sporească nivelul de stres. Dacă te bazezi pe abilitățile tale și te concentrezi asupra experienței și realizărilor obținute, acest lucru te va face să te simți mai confortabil.
Vorbește deschis și cu entuziasm despre experiența de lucru și abilitățile dezvoltate până în prezent. Nu îți fie teama de pauzele scurte. Uneori, pentru a formula un răspuns bun, ai nevoie de un timp de gândire.
O discuție sinceră și într-o notă pozitivă este cheia succesului la un interviu de angajare.