4 sfaturi de amenajare a unui living mic

Dată:

Cumpărarea unui mic apartament sau a unei case ieftine este acum o opțiune foarte profitabilă. Prețurile acestor proprietăți sunt mult mai accesibile, deci nu ezita să faci o astfel de investiție, dacă ai ocazia. În plus, dacă nu ai (încă) o familie numeroasă, o suprafață mică este mai mult decât suficientă pentru una, două sau chiar trei persoane.

Iată ce poți citi în continuare:

  • De ce nu trebuie să te temi de amenajarea unui living mic
  • 4 sfaturi de bază în amenajarea unui living mic

Este greu să combini funcționalitatea cu un design interior original? Dacă ești creativ, absolut deloc!

Te-ai mutat de curând și tu într-un loc mai mic? Nu fii disperat! Liniștește-te, chiar nu este sfârșitul lumii! Dimpotrivă, casele mai mici tind să fie mult mai primitoare decât unele foarte mari.

Chiar ți-ar place să stai într-un muzeu? Să ai  o casă precum un mausoleu? Ai văzut cât de impersonale, cât de reci sunt casele vedetelor pe care le vedem tot mai des prezentate cu mândrie de acestea la televizor?

Mai bine un cămin cald, primitor, chiar dacă nu se întinde pe sute de metri pătrați!

Ai un living micuț? Și ce dacă!?! Este o provocare pentru a-ți pune creativitatea în joc și a vedea potențialul camerei tale în care îți vei petrece o mare parte din timp. Vei găsi în magazinele online canapele, comode, măsuțe, fotolii, scaune, lampadare, veioze, birouri, rafturi suspendate, taburete, perne, covoare, pături etc. Toate pe măsura sufrageriei pe care o deții, fie ea și doar de 3 x 4 mp. Chiar ai nevoie de o sală de bal pe post de living pentru a te simți confortabil? Cu siguranță NU! 

Adevărul este că există o mie de moduri de a organiza mobilierul într-un spațiu micuț. Să ne uităm la ideile de net și o să vedem, de exemplu, că mai toate configurațiile au un anumit punct focal. În jurul acestui punct principal se organizează restul mobilierului. Evident, dacă ești foarte creativ, pot fi două puncte de interes sau chiar trei, nu este nimic bătut în cuie în materie de design interior.

  1. Găsește punctul focal al livingului și alcătuiește amenajarea interioară pornind de la el!

Într-o cameră de zi din România, acest punct de focus este adesea reprezentat de televizor.

Știu, unii vor spune că ei nu se uită la tv, dar sigur intră de pe el pe internet, se uită la Netflix etc.

Pe baza acestei presupuneri, că televizorul este vedeta unui living, pot fi create diverse combinații de design interior. Astfel, poți aranja mobilierul în jurul punctului focal sau, dacă ești un revoluționar în materie de amenajare interioară, poți muta punctul focal spre altă zonă sau piesă de mobilier și poți schimba complet aspectul camerei tale mici.

Ce zici, de exemplu, dacă vei alege o bibliotecă plină cu volume în format fizic pe care chiar să le și citești? Nu ar fi o idee interesantă într-o vreme când tot mai mulți își aruncă la gunoi cărțile pe motiv că sunt ecologiști și preferă cărțile electronice pe stick (pe care, oricum, nu le citesc niciodată, preferând să lectureze mai degrabă rezumatele acestora de pe site-urile specializate în a oferi așa ceva celor ce vor cultură blitz în doze mici).

  1. Fă o listă scrisă (cu creionul pe hârtie, nu pe calculator!) cu toate piesele de mobilier pe care deja le ai sau vrei să le achiziționezi

Așadar, primul lucru de făcut în noua cameră este să te gândești la aspectul pe care vrei să îl aibă pornind de la punctul/punctele de focus. Pentru a face acest lucru, trebuie să determini clar de ce piese de mobilier ai nevoie pentru acel spațiu de zi. Enumeră în scris tot ce ai deja și separă pe categorii mobila pe care o ai deja, în esențială și piese de care e mai bine să scapi. Având în vedere asta, lucrurile se simplifică extrem de mult. Dacă vrei să cumperi totul nou, pentru o energie mai bună, cu atât mai bine!

  1. Canapeaua, piesa de mobilier cu care de regulă se începe amenajarea unui living mic

Aranjează-ți mobilierul începând cu cel mai mare obiect de mobilier, care este de obicei canapeaua. Indicat  ar fi ca să alegi un model extensibil dintre acele canapele cu două locuri oferite de magazinele online de specialitate. Apoi, amplasează celelalte piese în funcție de gustul tău, respectând întotdeauna limitările spațiale. Nu are rost să vrei să așezi o canapea lungă de 3,50 metri pe un perete care are doar 2,80 metri lungime, nu-i așa? Bomfaierul și ferăstrăul nu te pot ajuta prea mult. Fii atent să fie suficient loc pentru fotolii sau taburete, pentru măsuța de cafea.

Canapeaua este una dintre cele mai importante piese de mobilier din sufragerie. Având puțin loc în living, trebuie renunțat la colțarele foarte la modă. Din păcate, nu vor arăta bine deoarece va ocupa mult spațiu.

Dacă vrei ca să ai un loc în sufragerie unde să poți petrece noaptea, alege o canapea modulară. În timpul utilizării de zi cu zi, va acționa ca o canapea elegantă. Dacă este necesar, o puteți extinde și poți avea loc de dormit perfect pentru două persoane.

Nu rămâne decât să alegeți culoarea sau modelul husei canapelei care se potrivește cel mai bine aranjamentului și transformarea spațiului într-un living elegant este deja pe drumul cel bun.

Este mult mai ușor pentru tine ca să schimbi așezarea televizorului de pe un perete pe altul, decât să te așezi canapeaua acolo unde nu se potrivește.

În plus, iată un alt motiv pentru care ar trebui să începi cu poziționarea canapelei: dacă aceasta se potrivește doar într-o singură direcție, jumătate din munca ta este deja terminată, partea dificilă este atunci când ai mai multe opțiuni dintre care ți-ai dori ca s-o alegi pe cea mai bună!

  1. Lucruri la care trebuie să fii atent atunci când alegi mobilier pentru un living mic
  • Dimensiunea mobilierului

Datorită suprafeței mici, alege mobilier redus de dimensiuni, de preferință de aceeași înălțime. Datorită acestui mic truc, camera va părea mai spațioasă. Mobilierul înalt ar putea reduce vizual interiorul, aspect de care ar trebui ca să te ferești.

  • Multifuncționalitatea

Mobilierul dintr-un living mic ar trebui să fie extrem de funcțional. De exemplu: alege taburete tip pufuri cu locuri pentru depozitare, mese cu sertare în partea inferioară, comode. Acestea sunt piese de mobilier multifuncțional de maximă utilitate atunci când avem puțin spațiu la dispoziție în living.

  • Mobilitatea persoanelor, dar și a mobilei din sufragerie 

Ar trebui să putem circula liber în living. Alege piese de mobilier simple pe roți, care să fie mutate cu ușurință. Așa vei putea reface amenajarea mobilierului în funcție de circumstanțe, idei creative și de nevoile tale viitoare.

  • Culorile și design-ul mobilei

Mobilierul luminos se va potrivi cel mai bine unei case mici. Amenajarea interioară va deveni mai ușoară. Decorațiunile de culoare închisă vor rupe monotonia, dar ai grijă să nu fie prea multe, ca să nu micșoreze optic spațiul.

Intră pe internet, pe site-urile de amenajări interioare și inspiră-te de acolo în privința amenajării spectaculoase chiar și a unui living mic. Iar apoi, pornește cu mult curaj la realizarea proiectului pe care îl visezi! E mai ușor decât crezi!

Popular

Articole similare
Related

Cum să te pregătești financiar pentru concediul în Creta

Planificarea financiară pentru un concediu poate fi o adevărată...

Nume de papagali idei pentru alegerea potrivita

Alegerea unui nume potrivit pentru papagalul tau poate fi...

De ce recunoașterea facială devine noul standard de securitate al industriei cazinourilor

Într-o perioadă în care tehnologia ne remodelează neîncetat realitatea,...

Aria sectorului de cerc cum se calculeaza

Aria sectorului de cerc este un concept matematic esential,...