5 sfaturi pe care să le pui în practică pentru a te acomoda mai ușor la un job nou

Dată:

Succesul în prima săptămână la un job nou este un obiectiv cu miză personală pentru un proaspăt angajat. Desigur, vrei să faci o primă impresie bună, dar nu ar trebui să pui prea multă presiune pe tine. Scopul este să înveți despre dinamica colectivului și să îți găsești locul în acest ecosistem.

Deși pentru a te simți confortabil la noul job va fi nevoie de ceva muncă, iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a te aclimatiza mai repede.

  1. Prezintă-te cu încredere

Anxietatea în situații noi poate proveni și din faptul că nu ne simțim încrezători în modul de a ne prezenta. Este un sentiment natural; când ești nou, nu vrei să atragi atenția asupra ta. Însă, nu ar fi rău să menționezi managerului faptul că a cunoaște colectivul este o prioritate pentru tine.

Solicită permisiunea de a te prezenta colegilor într-un cadru formal. Ședințele sunt un moment bun; ai putea cere permisiunea pentru a te prezenta rapid, la începutul sau la finalul ședinței.

Pregătește-ți discursul din timp. Ridică-te în picioare încrezător, scrie-ți numele pe whiteboard, pentru a fi mai ușor de reținut, și destinde atmosfera cu o replică amuzantă, înainte de prezentarea propriu-zisă.

Totodată, concentrează-te să reții numele colegilor atunci când faceți cunoștință. Totuși, dacă uiți numele cuiva, sinceritatea este cea mai bună alegere. O replică precum „Îmi pare rău, am asimilat multe informații noi în ultimele zile. Îmi puteți reaminti, vă rog, numele dumneavoastră?” te poate scoate dintr-o situație stânjenitoare.

  1. Programează întâlniri individuale cu membrii echipei 

Deși o astfel de prezentare poate părea neobișnuită, discuțiile de tip „unu-la-unu” te pot ajuta să înțelegi rapid dinamica echipei.

Mai ales dacă noul post este unul de manager, vei dori să afli la ce proiecte lucrează echipa ta în acel moment și cum ai putea ajuta la îndeplinirea obiectivelor, din perspectiva angajaților. În cadrul unei discuții față în față, ai ocazia să primești răspunsuri mai sincere și mai relevante și, în același timp, dai dovadă de implicare.

  1. Începe conversații în bucătărie

Atunci când ești la început de drum într-o companie, fiecare deplasare la bucătărie pentru o ceașcă de cafea pare o provocare. Nu numai că nu cunoști pe nimeni, dar pauzele de gustare te expun tuturor. Și asta poate fi inconfortabil.

După ce saluți politicos când intri în bucătărie, ai putea să te prezinți pe loc și să începi o scurtă conversație. Chiar dacă tot ceea ce faci este să înveți câteva nume pentru început, aceasta este o modalitate excelentă de a te simți confortabil, deoarece astfel deții controlul asupra conversației.

  1. Fii abordabil

Chiar dacă ai mari emoții, este important să nu o arăți. Toată lumea va intui faptul că te simți puțin anxios, așa că noii colegi se vor strădui, probabil, să fie prietenoși în prima zi.

Dar de ce să aștepți să vină ei la tine? Dacă ai câteva minute libere, poți face tu cunoștință cu toată lumea. Vor fi impresionați de încrederea și proactivitatea de care dai dovadă. Întreabă dacă dorește cineva un ceai sau încearcă să aduni un grup pentru a merge la masă. 

  1. Ascultă cu interes sfaturile colegilor

Cu excepția cazului în care ești deja un expert în domeniul tău, vor exista ocazii în care vei primi sfaturi în primele săptămâni de lucru, precum și feedback cu privire la task-urile tale.

În timp ce feedbackul pozitiv este întotdeauna binevenit și ușor de gestionat, poți deveni ușor defensiv atunci când ai de-a face cu ceea ce ar putea fi interpretat ca feedback negativ. Dar nu uita, orice feedback pe care îl primești poate să fie constructiv și să te ajute să te dezvolți.

Încearcă să nu fii prea sensibil și asigură-te că iei în considerare feedback-ul tuturor și că îl aplici în activitățile tale de zi cu zi. Trateaz-o ca pe o oportunitate de a învăța și nu uita că toți ceilalți din birou, chiar și managerul, au trecut prin această etapă la un moment dat.

Așadar, odată cu un nou loc de muncă vin o mulțime de incertitudini. Vei întâlni oameni noi, un mediu nou și un nou set de responsabilități. Pentru a face față cu brio, pentru o primă impresie bună și o integrare ușoară, este important să fii echilibrat și atent la felul în care te prezinți.

Sursa foto: freepik.com

Popular

Articole similare
Related

Cum să te pregătești financiar pentru concediul în Creta

Planificarea financiară pentru un concediu poate fi o adevărată...

Nume de papagali idei pentru alegerea potrivita

Alegerea unui nume potrivit pentru papagalul tau poate fi...

De ce recunoașterea facială devine noul standard de securitate al industriei cazinourilor

Într-o perioadă în care tehnologia ne remodelează neîncetat realitatea,...

Aria sectorului de cerc cum se calculeaza

Aria sectorului de cerc este un concept matematic esential,...