Daca nu poți dormi îndeajuns sau ai dificultăți în a adormi în repetate rânduri, este posibil să te confrunți cu insomnia. Somnul este esențial pentru buna funcționare a organismului. Tulburările de somn au un impact puternic asupra vieții. Când nu dormi destul, funcțiile cognitive și fizice se reduc, riști să te confrunți cu stări emoționale instabile și chiar să te îmbolnăvești. De aceea, trebuie să acorzi insomniei aceeași atenție pe care o dai oricărei probleme medicale.
Din fericire, există remedii care te pot ajuta să obții un somn odihnitor. Unele constau în schimbări ale stilului de viață, altele în administrarea unor suplimente alimentare sau rezolvarea unor probleme emoționale.
1. Adoptarea unui program regulat de somn
Nu poți să dormi? S-ar putea ca lipsa unei rutine de somn să fie cauza dificultăților tale. Când te culci în fiecare zi la altă oră, creierul nu se poate adapta și senzația de somn va întârzia. Adoptă un program de somn pe care să-l respecți în majoritatea zilelor. Ideal este ca acesta să corespundă ritmului circadian. Altfel spus, cel mai bine este să dormi odată cu lăsarea întunericului și să te trezești când se luminează. Chiar dacă acest lucru este dificil de realizat, poți avea un somn odihnitor dacă te culci mai devreme, în fiecare zi la aceeași oră.
2. Sportul
Sportul este bun pentru sănătatea întregului organism și ajută la obținerea unui somn de calitate. Efortul fizic detensionează corpul, relaxează mintea și alungă gândurile negative. Este important să faci zilnic mișcare, cel puțin 20 de minute. Orice activitate fizică este utilă, de la alergare și înot la grădinărit și mers pe jos. Adaptează efortul la nivelul tău de pregătire și încălzește-te bine înainte, pentru a evita accidentările.
3. Masajul
Masajul îmbunătățește calitatea somnului. De asemenea, înlătură durerea, anxietatea și stările negative. Apelează la un maseur profesionist dacă poți, pentru că efectele vor fi superioare. Însă poți apela și la partener sau chiar îți poți face singur anumite mișcări de masaj. Masajul este în general sigur, dacă se face cu blândețe. În cazul în care ai pielea sensibilă la anumite uleiuri sau creme, verifică dacă nu conține ingrediente care îți provoacă iritații sau alergii.
4. Administrarea de magneziu
Magneziul este un mineral natural care se găsește și în organismul nostru. Administrarea de suplimente cu magneziu ajută mușchii să se relaxeze și reduc stresul. Persoanele care iau magneziu au mai puține simptome de insomnie și au o rutină de somn mai bună. În general, administrarea de magneziu nu provoacă efecte secundare grave. Problemele digestive sunt cele mai întâlnite. [1]
Administrarea în timpul mesei poate reduce disconfortul abdominal. Vorbește cu medicul înainte de a lua orice supliment alimentar, în special dacă urmezi un tratament. De asemenea, reține că nu există suficiente dovezi că suplimentele alimentare combat insomnia.
5. Psihoterapia
Deseori, insomnia este cauzată de stări psihice tensionate și griji. Terapia ajută la identificarea cauzelor tulburării de somn și corectarea acestora. Terapia comportamentală se folosește pentru dezvoltarea unor obiceiuri care îmbunătățesc calitatea somnului. Terapeutul identifică gândurile și comportamentele tale care influențează negativ somnul, apoi te ajută să le corectezi și înlocuiești cu obiceiuri sănătoase.
6. Adoptarea unei diete sănătoase
Alimentele și băuturile pe care le consumăm ne influențează somnul. Alimentele sănătoase cu mulți nutrienți ajută organismul, dar ai grijă să nu mănânci prea consistent seara. De asemenea, nu mânca târziu, pentru că va fi greu să adormi. Nu consuma cafeină sau teină după prânz și nu bea alcool înainte de culcare. Redu consumul de sare, pentru că te vei trezi noaptea din cauza setei.
Insomnia poate afecta pe oricine. Remediile de mai sus te ajută să o combați. Dacă tulburările de somn persistă, mergi la medic!
Referințe:
- https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/insomnia-home-remedies;
- https://www.webmd.com/sleep-disorders/remedies-for-insomnia.