Odată ce ai luat contact cu mediul public sau privat de afaceri, ai realizat că fiecare în parte are nevoie de un contabil pentru firma sa. Și, de aici, probabil ai descoperit că poți să faci o schimbare în viața profesională și să dai o mână de ajutor afacerilor care au nevoie de un bun specialist în contabilitate.
Contabilul, însă, nu este doar persoana care se ocupă cu cifrele unei companii, ci el are un impact mult mai mare asupra acesteia. În ce ramuri se întinde acesta vei afla chiar din articolul de azi. Iar, mai apoi, dacă îți dorești să fii și tu de ajutor, poți să participi la un curs de contabil autorizat și, astfel, să te familiarizezi cu o mulțime de termeni, să înveți de la persoane care lucrează deja în acest domeniu și, într-un final, să îți deschizi propria afacere.
A fi contabil îți deschide o mulțime de drumuri pe plan profesional, mai ales că poți să alegi să colaborezi cu o singură companie sau cu mai multe deodată. În acest al doilea caz, vei putea fi sigur că nu te vei plafona, având interacțiune cu atât de multe persoane și domenii. Chiar dacă alegi să te nișezi pe un anumit domeniu, tot vei avea parte de diversitate, deoarece nicio companie nu se aseamănă cu cealaltă în ceea ce privește bugetele, felul în care sunt cheltuite și multe alte detalii de care trebuie să ții cont.
Rolul unui contabil în companie
Așa cum spuneam, rolul unui contabil nu este doar să se asigure că, din punct de vedere legal și financiar, firma nu are probleme, ci cuprinde și alte aspecte despre care povestim azi.
1. Conduce partea financiară a companiei, asigurându-se că bugetele sunt întocmite la timp, că evaluarea costurilor este făcută corect și că poate să facă o prognoză a veniturilor într-un mod cât mai apropiat de realitate.
2. Se asigură că din punct de vedere legal compania funcționează așa cum trebuie și, mai ales, este la curent cu toate schimbările legislative și contabile pentru ca firma să nu aibă probleme. De asemenea, are grijă ca toate documentele și rapoartele să fie depuse unde trebuie, la timp și corect.
3. Compilează rapoarte financiare periodice. Acest lucru ajută, atât atunci când vine vorba despre a avea o imagine cât mai clară a statusului financiar al companiei, cât și pentru a putea face predicții în ceea ce privește viitoare cheltuieli sau alocări de buget.
4. Interpretează datele financiare pentru ca apoi să poată să ”traducă” cât mai ușor aceste informații și să le dea mai departe conducerii companiei. Aceasta va putea lua mai ușor decizii pentru viitor având toate datele coerente în față.
5. Consiliază conducerea în așa fel încât aceasta să poată să ia cele mai bune decizii care să ducă la îndeplinirea obiectivelor. În acest sens, contabilul poate să ofere sugestii pentru optimizarea cheltuielilor și gestionarea eficace a finanțelor.
6. Gestionează riscurile financiare și, mai ales, face în așa fel încât să nu se ajungă în situații la limită. Controalele interne făcute la intervale de timp regulate vor ajuta enorm în acest sens și vor scăpa conducerea companiei de mult stres.
7. Este la curent cu tot ceea ce privește programele folosite în contabilitate. Având în vedere că facem pași înspre digitizare, este și normal să se schimbe o mulțime de softuri și felul în care contabilii își duc task-urile la îndeplinire. Astfel, trebuie să fii mereu la curent cu noutățile și să găsești acele instrumente care să te ajute să îți faci treaba mai repede și mai bine.
8. Face audite interne și colaborează pentru cele externe. Niciodată nu ai de unde să știi, ca management de companie, când urmează să ai parte de un audit extern. Tocmai de aceea este foarte important ca firma să aibă rapoarte intermediare. Contabilul angajat intern sau colaborator extern poate să lucreze alături de firme de audit extern să se asigure că datele financiare sunt corecte.
Meseria de contabil este una care îți va aduce o mulțime de satisfacții și este mult mai complexă decât se vede de dinafară.
Credite foto: pexels.com