Aronia este un tip de arbust originar din America de Nord, cultivat în ultima vreme și în Europa de Est. Aronia se referă, de regulă, la boabele care cresc în arbust, fiind cunoscute și sub denumirea de „chokeberries” datorită efectului de uscare a gurii creat. Fructele de aronia pot fi consumate proaspete sau pot fi folosite sub diverse forme ca ingrediente în prepararea unor produse alimentare precum plăcintele, sucurile sau ceaiurile. Se spune că atât fructele, cât și diversele forme sub care pot fi găsite acestea, de exemplu pudra de aronia, prezintă numeroase beneficii pentru sănătate, având inclusiv proprietăți anti-cancer.
Multe dintre beneficiile prezentate de fructele de aronia pentru sănătate sunt legate de conținutul ridicat de substanțe nutritive conținute, numite polifenoli. Iată câteva dintre aceste beneficii.
Efecte anti-cancer
Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat că aronia previne dezvoltarea cancerului de colon. Aronia ar inhiba creșterea celulelor canceroase, având un efect considerabil în acest sens. Pudra sau extractul de aronia ar contribui, conform specialiștilor, la reducerea leziunilor celulare în raport cu cancerul la sân, având calități protectoare în cazul persoanelor care suferă de cancer mamar.
Efecte antidiabetice
Cercetările par să susțină și efectele antidiabetice ale aroniei. Acestea au constatat că pudra sau extractul de aronia contribuie la creșterea sistemului imunitar și la reducerea problemelor legate de diabet, luptând împotriva rezistenței la insulină pe mai multe niveluri. Acest rezultat face din aronia un ajutor eficient în prevenirea apariției diabetului; aronia afectează nivelul glicemiei și obezitatea.
Sănătatea organelor
Cercetătorii au descoperit că sucul de aronia reduce în mod considerabil simptomele de afectare a ficatului, efect datorat, probabil, activității antioxidante a acestui fruct. De asemenea, sucul de aronia contribuie la reducerea severității simptomelor de mucoase stomacale deteriorate. În acest caz, beneficiile aroniei s-ar putea datora creșterii producției de mucus, precum și capacității sale de a combate stresul oxidativ.
Sănătatea arterelor și a vaselor de sânge
Aronia ar putea proteja, de asemenea, și împotriva bolilor coronariene. S-a considerat că aronia protejează împotriva plăcii care se dezvoltă în interiorul arterelor. Atât extractele de aronia, cât și cele de afine ajută la relaxarea țesutului, ceea ce ar permite îmbunătățirea fluxului sanguin. Acest lucru este important, deoarece multe boli cardiovasculare duc la întărirea arterelor și la reducerea capacității vaselor de sânge de relaxare. Acest lucru poate însemna, de asemenea, că tensiunea arterială scade.
Așadar, efectele pe care le are aronia, sub orice formă ar fi aceasta consumată, de la fruct ca atare la extract de aronia, pudră de aronia sau suc de aronia, sunt unele considerabile pentru sănătatea omului. Aceasta are efect în diminuarea simptomelor cauzate de diverse probleme de sănătate și are avantajul de a fi un produs natural, care poate fi consumat fără precauții speciale.