Cu toate ca poate parea o inovatie a perioadei contemporane, pirotehnia este cunoscuta inca din perioada secolului al XIII-lea, focurile de artificii fiind considerate, in societatea chineza de atunci, drept o modalitate de a alunga spiritele rele. La momentul actual, numeroase articole pirotehnice si-au gasit utilitate intr-o gama foarte variata de festivitati, precum petreceri aniversare, concerte, celebrari ale Anului Nou etc.
Care sunt categoriile de articole pirotehnice intalnite pe piata?
La momentul actual, conform legislatiei in rigoare, produsele pirotehnice comercializate pe piata au fost impartite in patru categorii speciale, fiecare dintre acestea avand la baza, atat intensitatea efectelor create, cat si gradul de risc prezent in momentul utilizarii. Prin urmare, pe piata pot fi intalnite materiale pirotehnice clasificate astfel:
- categoria F1. Produsele regasite in aceasta categorie sunt destinate unui consum cat mai larg, riscul prezent este cel mai scazut de pe piata, iar zgomotul produs este destul de neglijabil. Materialele de acest tip pot fi utilizate, atat in spatiu liber, cat si in incinta cladirilor, printre cele mai intalnite exemple de acest fel numarandu-se anumite tipuri de lumanari festive, care pot fi intalnite la diverse petreceri aniversare.
- categoria F2. Articolele de divertisment din aceasta categorie continuta sa se situeze la niste niveluri scazute de zgomot si risc, singura diferenta constand in faptul ca acestea isi pot gasi utilizare doar in spatiul exterior.
- categoria F3. Odata cu aceasta categorie, incep sa se inregistreze schimbari considerabile in ceea ce priveste gradul de risc, produsele putand sa fie utilizate doar in conditiile specificate de catre legislatia in vigoare. Din cauza efectelor mult mai puternice, materialele de acest tip trebuie sa fie folosite doar intr-un spatiu exterior si, implicit, cat mai vast.
- categoria F4. Din cea de-a 4 si ultima categorie fac parte pirotehnicele realizate strict pentru uz profesional, ele putand fi utilizate doar in cadrul anumitor evenimente organizate. Atat intensitatea efectelor rezultate, cat si gradul de risc aferent utilizarii, se situeaza la cel mai inalt nivel de pe piata.
In concluzie, atunci cand se doreste achizitionarea unor materiale pirotehnice, trebuie sa se tina cont de categoria din care produsele respective fac parte. De regula, majoritatea comerciantilor acreditati vor oferi toate informatiile necesare cu privire la aceste aspecte.