În prima săptămână a lunii august, prețurile medii ale alimentelor de bază, care sunt acoperite de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale, au înregistrat o scădere semnificativă de până la 43%, comparativ cu luna iunie, conform analizelor efectuate de Consiliul Concurenței. Această reducere a avut loc în marile rețele comerciale. Printre alimentele care au înregistrat cele mai semnificative scăderi de preț se numără roșiile, strugurii, ardeii, cartofii și ceapa.
”Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile reţele comerciale”, conform datelor analizate de Consiliul Concurenţei.
Comparativ cu luna iunie, în prima săptămână a lunii august, s-au înregistrat cele mai semnificative scăderi de prețuri în categoria fructelor și legumelor. Astfel, prețul roșiilor a înregistrat o reducere de aproape 44%, în timp ce strugurii au devenit mai accesibili cu aproximativ 38%, iar ardeii s-au ieftinit cu 32%. De asemenea, au avut loc scăderi de preț și în cazul altor produse precum cartofii, ceapa, prunele, pepenii și morcovii.
”Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Pe fondul noilor reglementări introduse prin Ordonanța de Urgență a Guvernului care a intrat în vigoare la 1 august 2023, prețurile medii ale alimentelor de bază au suferit ajustări semnificative:
- Prețul mediu al brânzei telemea a înregistrat o scădere de aproape 13%.
- Iaurtul a devenit mai accesibil cu 9%.
- Laptele s-a ieftinit cu 7,8%, fiind în continuare afectat de acordul voluntar dintre retaileri și procesatori, care a condus la o reducere a prețului cu circa 20% începând din luna mai.
- Uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul, precum și alte produse din coșul de bază, au consemnat de asemenea reduceri de preț.
- În segmentul cărnii, prețul mediu al tacâmurilor de pui a scăzut cu aproape 10%, aripile de pui au devenit mai ieftine cu 6%, iar carnea de pui grill (întreg) s-a redus cu circa 4%.
- În cazul cărnii de porc, prețul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar prețul mediu pentru spata de porc a înregistrat o ușoară creștere de 1,4%.
Aceste modificări au fost aplicate ca parte a măsurilor temporare instituite prin ordonanța pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază, cum ar fi pâinea, laptele, brânza, iaurtul, făina, mălaiul, ouăle, uleiul de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofii proaspeți vrac și zahărul.
Autoritatea de Concurență a publicat orientări referitoare la transferul reducerilor de preț din lanțul comercial în prețurile de revânzare, și a oferit clarificări privind aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul distribuției, o limitare prevăzută în Ordonanța de Urgență 67/2023 privind combaterea creșterii excesive a prețurilor la anumite produse agricole și alimentare.