Unul dintre lucrurile care ingrijoreaza cel mai mult pe orice parinte este bunastarea copiilor lor in aproape lipsa lor . Nu conteaza daca urmasii au deja 30, 40 sau 50 de ani, este o obsesie care ia mai intai forma asigurarii de viata si apoi a mostenirii. Majoritatea parintilor continua sa acumuleze active si capital, astfel incat copiii lor sa le poata imparti ca mostenire la moartea lor.
Daca ai primit o mostenire, poate fi o veste binevenita, dar si o provocare in acelasi timp. Ce trebuie sa faci cu ea? Ce ar trebui sa eviti? In acest articol, vom discuta cateva sfaturi importante si vom vorbi despre cum poti beneficia de serviciile unui avocat specializat in problemele de mostenire, cum ar fi https://jurio.ro.
In primul rand, este important sa intelegi ca o mostenire poate fi o sursa de stres si conflicte intre membrii familiei. Prin urmare, primul sfat este sa comunici deschis cu ceilaltimembri ai familiei si sa te asiguri ca toata lumea este de acord cu felul in care sunt impartite bunurile.
In al doilea rand, este important sa intelegi ca exista anumite taxe si impozite pe care trebuie sa le platesti atunci cand primesti o mostenire. In unele cazuri, aceste taxe pot fi destul de mari, iar asta poate avea un impact semnificativ asupra valorii mostenirii. Este important sa consulti un avocat specializat in problemele de mostenire, cum ar fi jurio.ro, pentru a afla mai multe despre acest subiect si pentru a te asigura ca platesti taxele necesare.
Cand vine in sfarsit momentul sa primiti mostenirea, trebuie sa o luati ca un dar si sa fiti recunoscator oricui lasa acei bani sau acele bunuri.
Includ mostenirea in previziunile mele financiare?
Din punct de vedere strict financiar si cu riscul de a parea insensibil, o mostenire este ca un venit suplimentar sau un premiu de loterie. Sunt bani suplimentari pe care nu trebuie sa te bazezi, dar stii cum sa gestionezi.
Una dintre cele mai frecvente greseli in planificarea financiara este sa contezi pe banii parintilor tai ca o plasa de siguranta si sa te gandesti ca mostenirea poate inlocui economiile pentru pensii. Adica spuneti ca acele bunuri si acei bani sunt deja ai vostri cand in realitate nu sunt. Ce se intampla daca parintii tai folosesc acesti bani pentru ca vor sa traiasca o pensie de aur? Si daca decid sa-l doneze altui frati ai tai sau nu il impart 50%?
Chiar si un bun la fel de solid si sigur in teorie precum o casa poate disparea fara a fi vandut. Este suficient ca ei sa semneze o ipoteca inversa pentru a avea mai multi bani in viata. Daca este cazul, cand va veni momentul sa mostenesti casa, o vei mosteni cu o datorie restanta.
Procesul de mostenire
Primul lucru, chiar inainte de problemele tehnice, este sa fii clar ca nu trebuie sa te cert cu restul familiei pentru mostenire pe cat posibil. Este foarte obisnuit sa apara frictiuni intre frati la distribuirea acelor bani, dar cu atat mai mult este sa infrunti procesul cu spirit de spirit pentru a-i evita.
Fiecare mostenire include o serie de proceduri si pasi care trebuie urmati. Cel mai indicat este sa ai un avocat sau un expert care sa te indrume pe parcursul procesului, desi nu strica niciodata sa-i cunosti.
Primul lucru despre care trebuie sa fii clar este ca ori de cate ori o persoana moare, se genereaza o mostenire, indiferent daca exista sau nu testament. In acest din urma caz, ar trebui efectuata o declaratie a mostenitorilor. Potrivit Codului civil, primii care vor mosteni vor fi copiii si in lipsa descendentii acestora, apoi parintii si ascendentii si in final sotul, care va avea si dreptul de uzucapiune (utilizare) a unei parti din mostenire.
Cu acest lucru clar, sa trecem in revista principalele puncte si pasii de urmat intr-o mostenire, asa cum este explicat:
- – Obtineti certificatul de deces.
- – Solicitati certificatul de ultimele vointe si contracte de asigurare. Pentru a face acest lucru, trebuie sa asteptati cincisprezece zile de la obtinerea certificatului de deces. Amintiti-va ca asigurarea de viata si de economii, cum ar fi unit linked, va va informa despre acest lucru numai daca o solicitati.
- – Verificati daca exista sau nu testament. Daca da, cereti notarului o copie autorizata a acesteia. Amintiti-va ca numai mostenitorii legali vor putea face acest lucru.
- – Efectuati un inventar al bunurilor si datoriilor mostenirii.
- – Lichidarea si adjudecarea mostenirii . Daca mostenirea nu indica altfel, mostenitorii legali vor fi copiii si descendentii
- – Plata impozitului pe succesiune. Aveti la dispozitie sase luni sa platiti acest impozit, al carui cuantum variaza in fiecare comunitate autonoma si, de asemenea, in functie de gradul de consangvinitate al mostenitorilor.
Plateste taxe cand nu ai bani
In termeni financiari, primul lucru este sa va asigurati ca nu veti mosteni datorii – mai tarziu va vom explica cum sa faceti acest lucru. Al doilea lucru este sa planificati plata impozitelor. Mostenirile nu sunt gratuite. Trezoreria isi vrea partea ei si tu trebuie sa o platesti prin Impozitul de Mostenire, asa cum ai vazut deja.
Impozitul de succesiune depinde de trei factori. Primul este gradul de consanguinitate. Cu alte cuvinte, relatia cu persoana decedata.
In acest sens, un copil va plati mai putin pentru mostenirea unui tata sau a unui bunic decat daca ar fi mostenit de la un unchi sau un prieten de familie. In acest ultim caz, factura fiscala pentru mostenire poate creste vertiginos.
De exemplu , cat platiti pentru a primi o mostenire de la un strain? Mai mult decat un membru al familiei pentru ca nu se aplica niciun fel de reducere a rudeniei. Adica nu se scade nicio suma din banii mostenirii. Apoi, cota de impozitare trece de la 7,65% la 43%.
Procentul specific de plata va depinde si de regiune. Impozitul de succesiune se transfera comunitatilor autonome si fiecare stabileste cat sa percepe in fiecare caz. Din fericire, majoritatea au scutiri si reduceri pentru mostenirile de la parinte la copil.
Ca regula generala, mostenirea va fi aproape intotdeauna mai ieftina de mostenit decat de donat.