Pregătirea pentru un maraton poate fi asemenea unui maraton în sine, mai ales când participi pentru prima dată. Dacă ești un pasionat al sportului și îți dorești să faci și acest pas, îți prezentăm câteva sfaturi care te pot ajuta să fii pregătit pentru ziua cea mare, de la antrenament până la hrana necesară.
De ce ai nevoie de o pregătire pentru maraton
Antrenamentul pentru maraton, indiferent că participi pentru prima dată sau că ai mai multe la activ, necesită pregătire intensă și îndemânare. Este important să începi antrenamentul chiar și cu câteva luni înainte, pentru a te pregăti fizic și psihic pentru eveniment. Tot acest proces te va ajuta să duci la capăt traseul pe care dorești să îl urmezi și să gestionezi situațiile neprevăzute care pot apărea.
Găsește un echipament confortabil
Echipamentul pentru sală nu este adecvat pentru un maraton, fiindcă maratonul implică un altfel de efort. De aceea, ai nevoie de încălțăminte și îmbrăcăminte confortabile.
Pantofii sport trebuie să îți permită să alergi în voie și să fie dintr-un material prietenos cu picioarele tale, astfel încât să nu îi simți în timpul traseului parcurs. O pereche de pantofi sport Under Armour sunt potriviți pentru o astfel de activitate, fiind confortabili și disponibili în mai multe modele. Tot ce trebuie să faci este să îi testezi înainte pentru a te obișnui cu ei.
În ceea ce privește îmbrăcămintea, alege un tricou sau o bluză cu mânecă lungă pe care să o porți chiar și peste tricou, pentru a o da jos, dacă ți se va face cald. Dacă maratonul se desfășoară în zile mai reci, atunci alege o căciulă specială pentru alergat și haine din material termorezistent.
Poartă șosete speciale pentru alergare pentru că se usucă mai repede în caz de transpirație și îți vor spori confortul. Nu uita de ochelarii de soare și de crema de protecție solară, dacă alergi vara.
Alimentația potrivită pentru maraton
Alimentația și hidratarea sunt importante atât în ziua maratonului, cât și înainte. Batoanele sau băuturile energizante sunt potrivite pentru astfel de activități și trebuie să le testezi, pentru a te obișnui cu gustul și a nu-ți crea disconfort în ziua alergării.
Pentru a căpăta energie în timpul antrenamentelor și în ziua maratonului, este indicat să consumi carbohidrați, carne slabă și să eviți alimentele prăjite sau gătite cu mult ulei. Stabilește o rutină alimentară încă de la antrenamente, astfel încât corpul să se obișnuiască și să funcționeze normal. Nu face greșeala de a mânca ceva nou în ziua maratonului, fiindcă nu știi cum va reacționa stomacul la noi alimente.
Nu este recomandat să mănânci cu mai puțin de trei ore înainte de cursă, însă, pe durata acesteia, te poți hidrata și mânca mici gustări, cum ar fi un fruct. Așa potolești foamea dacă este un traseu mai lung, pentru a ajunge cu bine la final.
Alte sfaturi care să te ajute
Maratonul este o adevărată experiență și te va ajuta atât psihic, cât și fizic. Iată alte câteva sfaturi care să te pregătească pentru ziua cea mare:
- Asigură-te că ai ridicat numărul pentru cursă și echipamentul necesar (dacă îți este oferit de către organizatori);
- Odihnește-te corespunzător și fii la locul de start cu o oră înainte de a începe cursa;
- Mulți organizatori asigură băuturi și gustări pe durata traseului și înainte. Dacă nu ești obișnuit cu ele, nu experimenta în ziua maratonului, pentru că și o concentrație mai mare de zahăr poate avea efecte neașteptate pentru organismul tău;
- Examinează harta traseului și toate obstacolele care îți pot apărea în cale.
Urmează sfaturile prezentate în acest articol, înainte de a te înscrie la un maraton, astfel încât cursa să se ridice la așteptările pe care le visai. Ține cont că un maraton este o experiență fizică și psihică, de aceea trebuie să te pregătești intens înainte.
sursa foto: Shutterstock.com