?> Cum se votează la Eurovision? » Webservator

Cum se votează la Eurovision?

Dată:

Sistemul de selecție a câștigătorilor este un subiect de interes general. Din 2023 rezultatele se bazează pe părerea publicului. Fiecare țară acordă puncte de la 1 la 12 celor zece melodii preferate ale publicului larg sau ale juriului constituit. Melodia preferată primește 12 puncte.

Reguli pentru alocarea punctelor

În semifinală fiecare țară acordă un set de puncte pe baza voturilor exprimate de public. Opțiunea se face prin telefon, aplicație sau SMS. În finală în schimb, fiecare țară va acorda două seturi de puncte. Unul este cel al telespectatorilor și altul al juriului format din cinci profesioniști în muzică naționali. Din 2023, telespectatorii din statele participante pot vota. Aceștia pot utiliza platforma online. Ulterior, opțiunile lor sunt contorizate. Se adaugă ca puncte extra pentru votul general.

Sistemul este diferit de cel din 1975. Atunci a fost introdus prima dată sistemul celor 12 puncte. În schimb, se ofereau seturi pe țară. Un sistem similar a fost folosit în 2016. Atunci se acordau două seturi de puncte în semifinale și finale. Juriile naționale și publicul nu pot vota propria țară. Regula a fost introdusă prima dată în 1957.

Istoric, punctele sunt stabilite de juriu. Acesta este format din public, profesioniști în muzică sau o combinație între aceștia. Tehnologia telecomunicațiilor a evoluat considerabil. A apărut televotul prima dată în 1997. Atunci, a fost o probă. Radiodifuzorii din cinci țări au permis determinarea voturilor astfel pentru prima dată. Din 1998 s-a extins televotul la toate țările concurente. Ulterior a fost obligatoriu din 2004. Un juriu a fost introdus în 2009. Punctele fiecărei țări cuprindeau media dintre juriu și public. Mixul acesta a fost extins în semifinalele din 2010. A fost utilizat până în 2023. Ulterior a fost reintrodus votul public complet pentru semifinale. Combinația este folosită încă în finală.

Este posibil și un rezultat final egal între mai multe state. În acest caz se face departajarea pe baza anumitor criterii. Din 2016 pentru fiecare țară este calculat un rezultat combinat între televot și juriu. Țara cu mai multe puncte din televot ocupă o poziție superioară.

Pe baza punctelor se fac mai multe statistici și previziuni. Întrebarea cine va câștiga Eurovision este tot mai des întâlnită. Potențialele răspunsuri sunt publicate de site-urile de statistică. De asemenea, jurnaliștii și analiștii sunt interesați de rezultate cât mai concrete. În acest sens, studiază cu mare atenție competiția.

Prezentarea voturilor

Din 1957, voturile sunt anunțate într-un segment special. Este parte din difuzarea concursului. Fiecare țară are un purtător de cuvânt desemnat. Acesta este o persoană cu notorietate națională. Pot fi foști artiști sau prezentatori. Din punct de vedere istoric, anunțurile se făceau prin linii telefonice cu legături prin satelit. Acestea au fost introduse prima dată în 1994. De atunci, purtătorii de cuvânt pot fi văzuți.

Notarea se face de către un juriu național și un televot. Voturile juriului sunt adăugate consecutiv la tabloul de bord total. Momentul depinde de solicitările prezentatorului. Acest tablou se află pe marginea scenei. Este actualizat manual periodic. Astfel, fiecare țară își poate vedea voturile.

Voturile sunt anunțate pe rând din toate țările. Ulterior, prezentatorul anunță numărul total pentru fiecare finalist. Din 2019 voturile sunt dezvăluite în ordine crescătoare în funcție de selecția juriului. Țara cu cele mai puține puncte de la juriu este prima cu punctare publică. Defalcarea completă este publicată pe site-ul oficial după finală. Se publică inclusiv clasamentul pentru votul TV și cel al juriului. Punctele individuale de televoting sunt afișate pe ecran.

Radiodifuzorii participanții sunt obligați să transmită în direct semifinalele. Pentru finaliștii automați, se transmite live finala în care votează. Totodată, și toate melodiile concurente, rezumatul votului și intro-uri ale participanților. Din 1999, radiodifuzorii participanți puteau avea publicitate în pauzele scurte.  În circumstanțe excepționale, această regulă era anulată. Radiodifuzorii puteau amâna transmisia live.  

Articol scris în colaborare cu LasVegas.ro, casino online 100% românesc

Popular

Articole similare
Related

Eleganță la înălțime: candelabrele și lustrele moderne transformă casele românilor

Proprietarii de locuințe din România acordă o atenție sporită...

Cum verifici dacă echipamentele angajaților respectă standardele de siguranță

Respectarea normelor de securitate în muncă începe cu alegerea...

Festivalul berii de la Tulcea

Festivalul berii de la Tulcea: O experienta unica Festivalul berii...

Ziua internationala a medicului

Importanta Zilei Internationale a Medicului Ziua Internationala a Medicului este...