Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca bebelusul sa fie alaptat in primele 6 luni. Insa, acest lucru nu este intotdeauna posibil, iar motivele pot fi variate, cum ar fi laptele matern insuficient sau contraindicatiile medicale ale mamei sau ale bebelusului. In aceste cazuri, este necesar sa se treaca la hranirea mixta (lapte matern si formula) sau complet la laptele praf.
Exista o mare varietate de formule pe piata, cu compozitie si caracteristici diferite si, respectiv, indicatii diferite de utilizare.
Formule pe baza de proteine din laptele de vaca
Aceste formule sunt alcatuite din cele doua proteine principale continute in laptele de vaca, cazeina si proteina din zer. Raportul si cantitatea acestora variaza de la producator la producator, continutul de proteine fiind de obicei mai mare decat in laptele matern.
Lipidele sunt furnizate prin adaugarea de grasimi vegetale sau o combinatie de grasimi vegetale si animale. Acestea contin acizi grasi saturati si nesaturati, care sunt implicati in multe procese metabolice din organism si in construirea celulelor. Acestea furnizeaza 40-50% din valoarea energetica a laptelui.
Lactoza este principalul carbohidrat din laptele artificial. In plus, o serie de vitamine si oligoelemente sunt adaugate formulelor, cum ar fi fierul si vitamina B12, de care organismul in crestere are mare nevoie.
Formula antireflux
Refluxul gastroesofagian este fiziologic in copilarie. Cu toate acestea, in unele cazuri, este prea sever sau provoaca alte simptome (cum ar fi infectii respiratorii frecvente). De cele mai multe ori este necesar sa se urmeze o dieta care poate include hranirea cu formula antireflux.
Formula hipoalergenica
In aceste formule, moleculele proteice sunt partial hidrolizate. Acestea sunt utilizate la copii cu teren atopic (de exemplu, dermatita atopica) sau la cei cu antecedente familiale de boli alergice. Conform unor studii, acestea reduc riscul de a dezvolta alergii. Utilizarea lor nu este recomandata la copiii cu alergie dovedita la proteine din laptele de vaca, intoleranta la lactoza, boli metabolice si altele.
Formula hidrolizata
Este lapte adaptat in care cazeina este complet hidrolizata la peptide cu greutate moleculara mica. Aceasta este o formula specializata care este utilizata la copiii cu alergie dovedita la proteinele din laptele de vaca, boala celiaca, intoleranta la lactoza si altele.
Formula elementara
Nu contine proteine si peptide, dar este compusa in intregime din aminoacizi esentiali si neesentiali. Este utilizata la copiii cu alergie severa la proteinele din laptele de vaca, la care hranirea cu lapte hidrolizat nu a avut efectul dorit.
Formula din soia
Nu contine proteine animale, ci proteine din soia. Lactoza este inlocuita cu zaharoza, sirop de porumb sau maltodextrina. Compozitia grasimilor variaza in functie de producator, dar este apropiata de cea a altor formule.
Exista putine indicatii medicale care necesita formula din soia. Acestea includ galactozemie si deficit congenital de lactaza. Proteina din soia este insa mai dificil de digerat de sistemul digestiv al unui copil. Prin urmare, utilizarea acestei formule de lapte nu este recomandata ca si formula de baza. De asemenea, nu exista dovezi stiintifice ca formula din soia amelioreaza colicile sau reduce riscul de a dezvolta alergii in viitor.