Masinile grele, in special cele agricole, necesita intretinere constanta pentru a fi in stare buna de functionare. Daca nu li se acorda o intretinerea preventiva corespunzatoare, ar putea prezenta daune care pot pune in pericol soferul si cei apropiati vehiculului. De asemenea, orice defectiune poate deveni mult mai costisitoare, daca nu este remediata la timp.
In acest sens, specialistii in domeniu fac cateva recomandari agricultorilor, in legatura cu cele mai bune metode de conservare a masinilor agricole.
Pregatirea profesionala a soferilor
Cel mai probabil, intr-o companie, mai mult de o persoana manevreaza masinile agricole. Unul dintre cele mai importante puncte de urmat este mentinerea soferilor instruiti in cele mai bune practici de conducere si control. La fel, este foarte importanta realizarea unei liste de verificare (pe care fiecare sofer trebuie sa o urmeze) pentru a verifica functionarea corecta a echipamentului.
De amintit – utilajele mari, cum ar fi un tractor sau combina, trebuie inspectate atat inainte, cat si dupa utilizare. Inspectia regulata a utilajelor agricole ar trebui sa se bazeze pe manualele de utilizare. Cunostintele pe care acestea le ofera privind pastrarea echipamentului in stare buna de functionare, pot fi destul de valoroase. Trebuie profitat din plin de aceste cunostinte si utilizate in toate sectoarele de lucru aplicabile.
Gresarea elementelor previne aparitia ruginii
Lubrifierea este una dintre primele si cele mai importante verificari de intretinere; lubrifiantii reduc frecarea in jurul oricarei piese in miscare. O buna intretinere legata de acest tip de fluide va prelungi durata de viata utila a utilajelor agricole.
Inainte de a incepe verificarea, se vor cauta mai intai semne de exces de ulei sau de grasime pe pistoane. De asemenea, se verifica daca exista scurgeri in jurul garniturilor de ulei. Nivelul lubrifiantului la masinile agricole trebuie sa fie corect. Pentru a face acest lucru, se verifica recomandarile producatorului.
Acest punct este o modalitate buna de a diagnostica problemele, deoarece, atunci cand se analizeaza particulele din uleiul uzat, compozitia oricarui contaminant va spune care parte a echipamentului poate suferi o defectiune.
Depistarea semnelor de uzura
Vibratiile, socul, temperaturile ridicate, frecarea si timpul, toate contribuie la defectarea pieselor din masinile agricole. Vibratiile pot proveni de la roti dintate si curele care nu sunt aliniate. Multe probleme poate fi cauzate de tehnica slaba de manipulare a soferului.
Temperaturile ridicate pot proveni din utilizarea prelungita, frecarea, lubrifierea slaba si piesele uzate, printre alte motive. Trecerea timpului afecteaza multe componente cheie. In timp, curelele se vor deforma, sigiliile se vor usca si crapa, suruburile se vor slabi etc.
Daca se descopera semne de uzura la orice piesa in miscare, se impune inlocuirea piesei uzate cu piese pentru utilaje agricole.
Verificarea si schimbarea frecventa a filtrelor
Rolul rulmentilor este esential in bunul mers al oricarui utilaj agricol. Trebuie permanent verificati si mentinuti lubrifiati. Se impune ungerea frecventa a angrenajelor.
In concluzie, respectarea celor 4 pasi de mai sus poate prelungi semnificativ durata de viata a utilajelor agricole, imbunatatind astfel rentabilitatea investitiei.