Noi, românii, suntem printre puținii cetățeni care ne dorim să locuim în propria casă, decât să închiriem pe termen lung. Deși multă lume nu înțelege această mentalitate, motivele noastre sunt destul de clare și solide.
Majoritatea europenilor și mare parte dintre americani optează, pe parcursul vieții, să locuiască în chirie. Fie că este o garsonieră, un apartament ori o casă mare cu teren, mulți occidentali preferă să închirieze locuința. Bineînțeles, există câteva motive general valabile pentru care au această preferință: chiria este semnificativ mai mică decât rata unui credit pe 30 de ani, iar costurile de întreținere a locuinței sunt foarte mari. Indiferent de vârsta lor, aceștia vor avea un venit (salariu, pensie privată sau de stat) care să le permită să își păstreze stilul de viață aproape la fel până la final.
În schimb, un procent majoritar al românilor optează să facă un credit pe o perioadă de 20-35 de ani pentru a-și achiziționa locuința. Deși multe persoane consideră că facem asta doar din obișnuință, provenind din familii ce au avut mereu proprietăți, motivele reale sunt cu totul altele:
-
Rată vs chirie în România
La o simplă căutare online, pe site-uri de profil, se poate observa clar care este diferența dintre rata unui credit și o chirie lunară. După verificarea prețurilor chiriilor și a locuințelor de vânzare, cu ajutorul unui calculator de rate pentru credit ipotecar vei observa că, în cele mai multe cazuri, rata lunară este mai mică.
Dacă te sperie perioada extinsă pe care te împrumuți de la bancă, află că există modalități simple de a o scurta. Tot mai mulți experți financiari oferă sfaturi gratuite, în emisiunile TV sau online, cum să îți achiți mai repede creditul fără a te destabiliza financiar. În concluzie, unul dintre principalele motive pentru care românii preferă să cumpere o locuință este că, în România, rata unui credit este mai mică decât chiria.
-
Siguranța
Din păcate, puțini dintre proprietarii care își închiriază locuința oferă și contract de închiriere, din motive financiare. Dările la stat provenite din chirii sunt semnificative, motiv pentru care mulți preferă să închirieze fără documente legale. Dincolo de câștigul financiar al proprietarului, lipsa unui contract de închiriere te privează de multe drepturi și, mai ales, de siguranță.
Pentru un plus de siguranță, dacă te încadrezi, poți opta pentru un credit cu dobândă fixă în primii ani. Chiar dacă ulterior pot exista majorări ale ROBOR-ului sau ale IRCC-ului, aceste fluctuații se reglează în câteva luni. În schimb, chiria lunară, odată ce a fost majorată, nu prea mai sunt șanse de micșorare.
-
Libertatea
Rate lunară a unui credit bancar este o plată ca oricare alta: electricitate, întreținere, gaze etc. Însă, conform contractului semnat cu banca aleasă, poți beneficia de o perioadă de grație ce poate ajunge până la 24 de luni. În această perioadă, rata soldului principal este amânată, rămânând în vigoare plata dobânzii și a comisioanelor.
Specialiștii în finanțe recomandă ca ocazional să achiți câte o rată din soldul principal al creditului tău. Deși nu se va observa în reducerea contravalorii ratelor, în acest mod vei achita în avans rate de la finalul creditului, scurtând treptat perioada rămasă. Acest lucru este benefic în primii ani ai creditului, atunci când contravaloarea sumei principale din rată este semnificativ mai mică decât dobânda. Acest tip de rambursare anticipată nu implică valori mari, însă are multe beneficii.
Un alt motiv important este faptul că, din păcate, în România, valoarea pensiilor este una semnificativ mai mică decât în străinătate. Astfel, cumpărându-ți propria locuință prin credit, până la momentul pensionării aceasta va fi achitată complet. Iar tu te vei putea bucura de familie și prieteni în propriul cămin.
Sursa foto: Shutterstock