O memorie bună poate constitui, de cele mai multe ori, un avantaj. Fie că lucrezi într-un mediu în cadrul căruia ești nevoit să ții minte tot felul de detalii și de informații, fie urmezi o facultate și sesiunile îți dau bătăi de cap, fie îți dorești să-ți îmbunătățești memoria – cu oricare dintre aceste situații te-ai confrunta, îți oferim 6 sfaturi în legătură cu felul în care îți poți ajuta memoria. De menționat că vârsta, oboseala și stresul pot fi, de cele mai multe ori, factori care influențează în mod negativ capacitatea de ținere minte.
1. Ia suplimente alimentare
Suplimentele alimentare precum Neuro Optimizer au rolul de a-ți stimula memoria, concentrarea și atenția, susținând în mod optim sistemul nervos și diminuând anxietatea și oboseala. În perioadele aglomerate și stresante, în care te pregătești pentru un examen important (de exemplu, licență, rezidențiat, titularizare etc.), aceste suplimente pot fi un real sprijin. Totuși, ele nu pot înlocui o alimentație sănătoasă și corectă. Pentru o bună funcționare a memoriei și a creierului, sunt recomandate alimentele bogate în Omega 3, cum ar fi peștele (somonul, păstrăvul), fructele și legumele proaspete (afinele, broccoli, avocado, sfeclă, spanac), ciocolata neagră, ouăle, ceaiul verde.
Totodată, pe lângă o alimentație sănătoasă, și odihna reprezintă un factor decisiv, când vine vorba de memorie.
2. Fă sport
Sportul are un rol important în ceea ce privește funcțiile cognitive. Astfel, s-a demonstrat că, dacă faci mișcare înainte și după ce te vei apuca de citit și de învățat, eficiența de concentrare și puterea de memorare vor crește. Așadar, exercițiile fizice pot îmbunătăți memoria.
3. Joacă șah
Șahul este cunoscut drept un sport al minții, drept urmare, are un rol important în dezvoltarea logicii, memoriei, concentrării, spiritului de observație și gândirii critice. Așadar, învață să joci șah și încearcă să o faci măcar săptămânal (există chiar aplicații pe telefon destinate acestui joc) și, fără îndoială, vei observa un progres referitor la funcțiile tale cognitive.
4. Încearcă să înveți ceva nou
Învățarea continuă și constantă este un stimulator al memoriei. Astfel, indiferent că vei învăța să cânți la un instrument, că îți vei îmbunătăți competențele într-o limbă străină ori că vei lua lecții de dans, important este să-ți exersezi și să-ți stimulezi memoria, oferindu-i informații noi, care să te solicite să gândești, să te provoace.
5. Memorează versuri
Cu toate că pare o tehnică școlărească, memorarea de versuri poate fi o metodă care contribuie la exersarea memoriei. Indiferent că sunt versuri din poezii sau din melodii, important este să le memorezi și să îți exersezi funcțiile cognitive, repetând versuri și reamintindu-ți-le în mod constant.
6. Bea cafea
Cu toate că este un aliment controversat, cafeaua are un rol important în legătură cu funcțiile cognitive și, consumată cu măsură, în cantități rezonabile, are o multitudine de beneficii pentru organism și pentru creier. Astfel, cofeina are un efect pozitiv asupra creierului, demonstrându-se că poate contribui la stimularea abilităților creierului. De asemenea, cafeaua poate reduce și oboseala mintală – iar un creier odihnit funcționează la întreaga lui capacitate.
Așadar, există numeroase metode prin intermediul cărora memoria poate fi îmbunătățită, pornind de la o alimentație sănătoasă și un somn odihnitor și continuând cu suplimente de memorare, exerciții de memorare, consumul cafelei și învățarea continuă. Important este să ai o viață sănătoasă și echilibrată și să îți exersezi constant mintea, să o provoci prin exerciții de memorie și prin învățat constant.
Ține cont că perioadele în care trebuie să memorezi mult sunt stresante, iar stresul dăunează, în general, memoriei și capacității de concentrare. De aceea, pentru rezultate optime, și stresul trebuie gestionat.
Sursa foto: pexels.com