Alegerea celor mai bune boabe de cafea nu depinde doar de gustul personal, ci si de tipul de cafea pe care consumatorul doreste sa o prepare. Ca in cazul oricarui alt produs alimentar, gustul cafelei este unul subiectiv, fiecare consumator apreciaza si percepe in mod diferit calitatea.
Insa exista multe diferente intre boabele de cafea, legate de modul si timpul de prajire, metoda de cultivare etc. De asemenea, gustul poate fi influentat si de alti factori, precum tipul cafelei si al aparatului, modul de preparare, granulatia cafelei macinate sau felul in care au fost pastrate boabele. Prajirea boabelor influenteaza partial gustul cestii de cafea. In plus, gustul boabelor Arabica si Robusta nu este acelasi. La ce trebuie sa fie oamenii atenti?
Prajirea si intensitatea gustului
Modul in care a fost prajita o cafea boabe influenteaza intensitatea gustului. Prajirea usoara asigura o aroma usoara, fara amaraciune. Cu cat cafeaua este prajita mai mult, cu atat va avea un gust mai amar si deci un gust mai intens.
Arabica vs Robusta
Arabica este cel mai consumat tip de cafea. Cafeaua 100% Arabica este, prin urmare, mai comuna decat cafeaua 100% Robusta. Boabele de cafea Robusta nu se consuma niciodata singure, ci amestecate cu boabe Arabica. Adesea, aceste amestecuri sunt 70-80% Arabica.
Ce boabe de cafea sunt potrivite pentru un espresso sau cappuccino?
Pentru o ceasca simpla de cafea la filtru, se foloseste o cafea boabe usor prajita. O cafea prajita intens este adesea prea amara. Pentru prepararea unui clasic espresso vienez, se utilizeaza boabe de cafea prajite usor sau mediu, precum o cafea boabe Julius Meinl, care va fascina prin crema sa fina si aroma proaspata.
Cu cat prajirea este mai intensa, cu atat gustul va deveni mai intens si mai amar. Daca se doreste prepararea unei specialitati cu lapte, precum un cappuccino sau un latte macchiato, este nevoie de o cafea boabe prajita puternic, care va oferi putin mai multa aroma.
Cafea boabe buna pentru oameni si mediu
O alta diferenta consta in modul in care au fost cultivate boabele. Astfel, exista:
- boabe de cafea provenite dintr-un comert echitabil, ceea ce presupune ca producatorii primesc sprijin financiar;
- boabe organice, care nu au fost tratate cu pesticide chimice. Acestea sunt produse in microclimate speciale si beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire. Au cea mai buna aroma. Boabele de cafea care indeplinesc aceste tipuri de caracteristici primesc o eticheta.
Cele mai bune boabe de cafea pentru expresor
Cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea Arabica. Cafeaua boabe Robusta are un strat exterior gras. Acest lucru are un efect negativ asupra functionarii interioare a masinii de cafea automate. Prin urmare, expresorul va trebui curatat mai des.
In plus, exista o diferenta intre boabele de cafea standard de la supermarket si cafeaua de la un magazin specializat. Boabele standard sunt alese cu mai putina grija; acestea pot contine uneori boabe dure care provoaca probleme aparatului atunci cand le macina.