Marketingul digital este o ramura noua a marketingului care se desfasoara intr-un mediu turbulent si nefamiliar pentru multi, precum internetul. Investitiile in marketing digital sunt intotdeauna un subiect sensibil pentru companii. Din cauza nepriceperii si necunoasterii eficacitatii acestei strategii multe intreprinderi mici si mijlocii aloca mai multe resurse altor metode cuantificabile, mai „securizate” ce garanteaza insa o rentabilitate a investitiei pe termen scurt.
Importanta marketingului digital
Cu toate acestea, marketingul digital este esential pentru orice afacere care doreste sa ramana in viata pe internet. Pentru asta trebuie sa se adapteze si sa fie actualizata in mod constant pentru a tine pasul cu progresele tehnologice continue ale acestui mediu. Asadar, este necesar ca fiecare companie sa aiba o strategie puternica de marketing digital pentru care, daca exista cunostintele necesare, nu va fi necesara o investitie semnificativa.
Din acest motiv si mai ales pentru companiile care inca nu au decis sa implementeze o strategie de marketing digital, trainerii care au absolvit cursuri digital marketing explica in randurile urmatoare, care sunt pasii necesari pentru a construi corect o strategie de comunicare digitala.
Definirea publicului tinta pentru strategia de comunicare digitala
Ce fel de oameni ar putea fi interesati de produsul companiei? Odata ce se cunoaste raspunsul la aceasta intrebare, se vor putea segmenta actiunile de marketing digital. De asemenea, se pot stabili linii directoare clare de actiune. De exemplu, daca este vorba de un public tanar, ar trebui luate in considerare retelele de socializare si postarea unor subiecte familiare si apropiate de gusturile tinerilor.
Cunoasterea punctelor forte si slabe
Dezvoltarea unei analize SWOT permite cunoastere punctelor forte pentru a le putea exploata si cunoasterea punctelor slabe care trebuie transformate in puncte forte sau, cel putin, facute sa dispara. Este o analiza care se realizeaza pe baza aspectelor interne (puncte slabe si puncte forte) si externe (oportunitati si amenintari).
Selectarea instrumentelor corecte
Instrumentele de comunicare ale strategiei sunt numeroase. Acestea includ: web, blog, marketing prin e-mail si profiluri in retelele sociale. Unele instrumente pot fi contraproductive intr-o afacere. Pentru a nu aloca resurse celor care nu sunt necesare, trebuie selectate cu atentie instrumentele care aduc cele mai multe beneficii.
Stabilirea obiectivelor in marketing digital
Cu siguranta obiectivele trebuie sa fie provocatoare, insa daca depasesc cu mult limita realizabilului isi pierd functia motivatoare. Asadar, este important sa se stabileasca obiective reale, acestea vor fi mai usor de atins. Odata ce planul de actiune a fost stabilit si instrumentele necesare au fost alese, in scurt timp compania va incepe sa cunoasca eficacitatea acestei strategii.
In concluzie
Toate afacerile care opereaza pe internet trebuie sa aloce timp si resurse pentru imbunatatirea marketingului digital. Pentru a valorifica punctele forte si oportunitatile, se vor utiliza instrumentele care se potrivesc cel mai bine afacerii si se va profita la maximum de ele.
Adesea, multe companii externalizeaza acest serviciu. Intr-adevar, exista multi consultanti si experti care pot profita la maximum de afacere si de abilitatile lor de strategie in comunicare. In aceste conditii, strategia de comunicare digitala a companiei va fi creata corect.