Activitatea de business s-a dezvoltat foarte mut de-a lungul timpului, astfel incat in prezent managerii si angajatii din domeniu trebuie sa detina si sa imbine cunostinte din mai multe domenii, in special de administrare a afacerii si de IT. Acesti angajati sunt asa-numitii analistii de business.
Ce este si ce face un analist de business?
Un analist de afaceri este specializat in analiza proceselor de afaceri si a solutiilor IT. Munca sa consta in analiza nevoilor de afaceri ale unei companii sau ale unui produs si in modelarea proceselor. Pe baza acestei modelari, analistul de afaceri va dezvolta o solutie IT.
Datorita abilitatilor si cunostintelor pe care le detine, un Business Analyst este capabil sa identifice problemele dintr-un departament si chiar dintr-o companie. Rolul sau este de a gasi cauzele esecurile unui proces pe baza unor date clare si obiective. De asemenea, acesta poate chiar sa detalieze etapele unui proces, cum ar fi dezvoltarea afacerilor, recrutarea etc. Oricare ar fi proiectul, analistul de afaceri are rolul de a propune solutii care vor permite companiei sa se imbunatateasca.
Cum se poate deveni Business Analyst?
Cei mai multi angajati pe pozitia de Business Analyst au ajuns acolo ca urmare a evolutiei carierei lor, fara a avea insa o pregatire speciala pentru un astfel de post. Desi isi indeplinesc sarcinile corect, multi dintre acestia nu stiu care sunt motivele din spatele unei anumite metode de lucru.
Motiv pentru care urmarea unor cursuri Business Analyst este o idee buna atat pentru cei care ocupa deja o astfel de pozitie, cat si pentru cei care aspira la un post nou in nomenclatorul meseriilor din Romania, dar care este esential pentru obtinerea succesului unei afaceri.
Un analist de afaceri va evalua mai multe elemente ale afacerii pentru a dezvolta o strategie personalizata. De asemenea, este important de stiut ca obiectivele analistului de afaceri vor ramane realiste, dar mijloacele de realizare a acestora vor fi mai clare si mai tangibile, iar termenul de realizare a obiectivelor va fi mai scurt. Acestea sunt unele dintre principalele avantaje oferite de un Business Analyst unei afaceri.